Reakcije na propalo glasanje o Specijalnom sudu

Thaçi najavio novu proceduru za usvajanje ustavnih promjena, Žbogar razočaran Skupštinom, a opozicija slavi.

Zamjenik premijera Kosova i ministar spoljnih poslova Hashim Thaçi izjavio je odmah poslije sjednice da će ponovo pokrenuti proceduru ustavnih promjena za osnivanje Specijalnog suda.
“Svjesno ili nesvjesno glasanjem protiv učinjena je usluga protivnicima nezavisnosti Kosova. Odmah ćemo ponovo ovo procesuirati, i vjerujem i nadam se u građansku hrabrost da se glasa”, rekao je Thaçi navodeći da je odluka o formiranju Suda u interesu Kosova.
Thaçi je na svom FB profilu optužio poslanike za lažni patriotizam kojim se nanosi šteta Kosovu.
“Iz neznanja i lažnog patriotizma oni poslanici koji su glasali protiv napravili su ogromnu grešku i nanijeli štetu državnim interesima”, napisao je Thaçi na svom FB proflu.
Za šest glasova nisu prošle ustavne promjene. Naime, 75 glasova nije bilo dovoljno za dvotrećinsku većinu od 120 poslanika, koliko je potrebno za usvajanje ustavnih promjena.
Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samjuel Žbogar izjavio je da je razočaran odlukom Skupštine.
“Skupština Kosova je donijela odluku i to je njihova odgovornost. Tu odluku ću poštovati, ali moram reći da sam veoma razočaran. Vidjećemo šta će dalje biti, ne znam. Nema više koraka koje bi Vlada preduzela, jer smatram da je Skupština donijela odluku da se ne bavi ovim pitanjem”, rekao je Žbogar.
Opozicione partije su slavile nakon što osnivanje Specijalnog suda nije prošlo.
Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da se Kosovo treba samo izboriti da rasvjetli sve sumnje koje zapad ima u vezi sa zločinima na Kosovu.
“Ujedinjene nacije nemaju posla sa nama, imale su u prošlosti, mi sami treba da se osposobimo i rasvjetlimo sve sumnje bilo kojih zločina na Kosovu”, rekao je Haradinaj.
I predsjednik Inicijative za Kosovo Fatmir Limaj je pozitivno ocjenio odbacivanje ustavnih promjena, istakavši da je očuvan suverenitet Kosova.