Planiran za predsjednika Kosova

Upravnik zatvora u Sremskoj Mitrovici, Trivun Ivković u intervjuu za srpsku televiziju "TV Happy" je između ostalog govorio i o Ukshinu Hotiju i njegovom ubistvu. Prema njegovim riječima, poznati albanski intelektualac, koji se još uvijek smatra nestalim, je ubijen na samo 100 metara prilikom izlaska iz zatvora u Dubravi.

Ispod možete pročitati, ali i pogledati intervjuu, u kojem Ivković govori o razgovorima sa Hotijem, kojeg smatra američkim čovjekom, koji je trebao postati predsjednik Kosova.

Prema Ivkoviću, upravo je ovo razlog zbog čega je Hoti ubijen od strane "njegovih ljudi".

Na pitanje novinara u emisiji "Goli život" na "TV Happy" - "Ko je Hoti", Ivković govori:

"Hoti je bio planiran od strane Amerikanaca za predsjednika Kosova. On je u ono vrijeme bio magistar opštenarodne odbrane. Suđen je politički, vidjećete, Hoti tu stoji, odavno je suđen. Kada je suđen još u ono vrijeme više puta Izetbegović (Alija), onda je tu bio Tuđman (Franjo), Hoti...", rekao je Ivković.

Nakon toga govori o razgovorima tokom vremena bombardovanja.

"Ja njega pitam... dobro Hoti, šta je sad ovo... A on meni kaže... Upravnik, za tri mjeseca Kosovo Republik, a Sloba u zatvor. Ja mu kažem, e Hoti sad ne može, sad ćeš srpski da govoriš, nema više albanski. Kad ti dođe posjeta samo srpski, advokat samo srpski... kažem odakle tebi to... Amerikanci, kaže... Ja pitam Hotija, šta se to dešava, šta će to biti? Kaže: Za tri mjeseca Kosovo Republik, a Sloba u zatvoru", rekao je Ivković.

"To mi je Hoti u zatvoru rekao... Pazi on je bio intelektualac... sa njim sjediš i razgovaraš. Sjediš, poručiš mu kafu i mi pričamo", podvukao je Ivković.

Novinar dalje postavlja pitanje: "Šta ti je ispričao on?"

Ivković: Da su oni njega odavno već vrbovali, da je on radio za njihove interese na Kosovu. Oni su prvo politički krenuli, on je čisto politički, on nije podržavao oružani sukob. Kad je došlo do toga, on je vidio svoj kraj. On je znao da to ne valja. On je vidio da isplivavaju neki koji nisu politički...

"On je kod nas izdržavao vrlo korektno kaznu, i mi smo bili korektni... I čak kad je odlazio na Kosovo, dobili smo nalog da ga prebacimo, on meni kaže: 'Upravniče, ja mogu da se zahvalim vama, ovdje je visoko profesionalno, visoko korektno, ali kaže kad me budu pustili, vi i ja moramo drugačije da pričamo'... Ja sam mu rekao: 'Samo ti pričaj'..."

Pitanje: Kada je otišao na Kosovu, on je pričao kako ste ga mučili?


Ivković: Ne, nije pričao. On je pušten i nije sastavio 100 metara. Ubili su ga.

Pitanje: Gdje?

Ivković: Na Kosovo.

Kasnije Ivković tokom razgovora kaže da su Hotija ubili "njegovi"...

"Njemu je kazna istekla, prebačen na Kosovo. Bio je nalog da svi Albanci iz Srbije prebace se na Kosovo. Mi smo ih prebacili na Kosovo. I on je pošto je kazna istekla pušten i kažu da su ga njegovi likvidirali. Poslije su dolazili mene da pitaju za njega i ja sam rekao da je on od nas otišao redovno, papirima... Ne možeš da pustiš nikoga ako ne dobiješ papire... On je njima smetao, on je trebao da bude predsjednik Kosova. I bio bi  predsjednik Kosova", podvukao je Ivković.

U video snimku ispod, od 18:57 možete poslušati i pogledati dio intervjuu, iz prošle godine, u kojem Trivun Ivković govori o Ukshinu Hotiju.

Ukshin Hoti je posljednji put od strane srpskih vlasti osuđen 1995. godine, a iz zatvora u Dubravi je pušten 16. maja 1999. godine. Od tada mu se gubi svaki trag...