Neki od njih misle napustiti Kosovo

Nisu samo osobe bez posla koje napuštaju Kosovo. U autobusima koji te prvo odvode do Subotice, a onda za Mađarsku, i dalje u zemlje Evropske unije, nalaze se i specijalisti iz različitih oblasti medicine.

Već dva mjeseca na njihovim žiro računima nije "legao" ni cent, iako obavljaju specijalizaciju na Klinici za hirurgiju u Kliničko univerzitetskom centru Kosova u Prištini.

Mladić sa Kosova je završio šest godina na Medicinskom fakultetu, a sada obavlja specijalizaciju. Pored ovog uči i njemački, jezik za koji vjeruje da će mu donijeti sreću u životu, piše list "Zëri".

On kaže da kada završi nivo kursa C-1m, napustiće Kosovo, pošto za uslove na poslu i tretman medicinskog osoblja na Kosovu kaže da nisu ni na minimalnom nivou kojeg ljekari zaslužuju.

"Već dva mjeseca smo bez plata. Da li je normalno da ja kao ljear specijalista tražim novac od roditelja kako bih mogao izaći sa društvom na kafu ili kako bih osigurao komad hljeba svojoj djeci", rekao je ovaj ljekar.

Direktor Intenzivne klinike za tretman i anesteziju u Kliničko univerzitetskom centru Kosova, Nehat Baftiu kaže da je prošle godine pet specijazanata otišlo sa Kosova.

"Pet specijalizanata anestezije je prošle godine otišlo sa Kosova. Imam sina koji je na specijalizaciji. Veoma je teško, pošto on specijalizira da se ja o njemu brinem finansijski, jer postoje kašnjenja u plaćanju zbog proceduralnih razloga", kaže on.

U međuvremenu, Arbër Bardhaj, specijalizant na istoj klinici, potvrđuje tešku situaciju zbog neisplaćivanja naknada.

"Nas je 315 specijalizanata koji smo već dva mjeseca bez plata, ni za specijalizaciju ni za dežurstva", rekao je Bardhaj, piše list "Zëri".