Institucije namjerno dozvoljavaju ovu pojavu

Prije neki dan, geopolitički magazin "Limes" je objavio kartu koja opisuje krizne centre u susjednim zemljama Italije, gdje su između država Kosovo i Crna Gora ocjenjene kao "mafijaške države", zbog velikog nivoa organizovanog kriminala i korupcije.

Artan Demhasaj iz Pokreta "Çohu" izjavio je za KosovaSot da su organizovani kriminal, korupcija i nezakonito bogatstvo, teme za koje ne postoji politička volja da se o njima razmatra.

"Od završetka rata pa sve do danas domaće institucije su namjerno dozvoljavale da ove negativne pojave se razviju i  postepeno zahvate državu. Do sada nijedan veliki slučaj protiv organiziranog kriminala, korupcije i nezakonitog bogaćenja nije završio zasluženom kaznom, to zbog toga što ne postoji pravna osnova, u najmanju ruku za organizirani kriminal i korupciju, ali je nedostajala i politička volja, a kao rezultat nedostatka političke volje imamo i slabo pravosuđe, među najgorima u regiji", rekao je Demhasaj.

"To se događa jer je sudstvo pod uticajem politike i politika je namjerno dozvolila da sudstvo oslabi i dođe do ove tačke, kako perfidni politički kriminal ovo sudstvo ne bi bilo u mogućnosti da istraži i osudi", dodao je on.

U međuvremenu šef Agencije za borbu protiv korupcije, Hasan Preteni je za list rekao da na osnovu izvještaja koje objavljuju proizilazi da na Kosovu ima puno korupcije, koja se malo istražuje i kao posljedica toga nema suđenja uopšte.