Danas u 12 sati u Prištini

Politički predstavnici opozicionih partija kosovskih Albanaca pozvali su na miran protest danas u Prištini. “Poziv majki” ne učestvuje u organizaciji protesta.

I danas će kosovski Albanci u 12 sati u Prištini na protestu tražiti smjenu srpskog ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića i usvajanje zakona o Trepči, kojim bi ovaj kombinat postao javno preduzeće.

Nakon nasilja u subotu, napada na srpske TV ekipe, kamenovanja zgrade vlade i sukoba sa policijom, opozicija nastavlja protest pošto vlada nije odgovorila na njihov ultimatum da danas smjeni ministra Jablanovića.

Protestujmo mirno i dostojanstveno, poruka je političkih lidera opozicije uoči sutrašnjeg protesta. Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj je pozvao građane da protestuju protiv vladajuće koalicije, na miran način.

"Zabrinut sam zbog sadašnjeg stanja i budućnosti građana Kosova. Ova vlada bezuspješno pokušava da vrati nadu, tako što ignoriše i vređa. Situacija postaje ozbiljna. Svaki dan je novo kašnjenje", napisao je Haradinaj na svom FB profilu.

On je pozvao građane na protest na kome će izeti svoje brige "mirno i civilizovano".

"Dokažimo da su naši zahtjevi pravedni i legitimi, protestujući mirno", napisao je Haradinaj.

Jakup Krasniqi iz Pokreta za Kosovo takođe je pozvao građane da iskažu svoje neslaganje na protestu.

"Imovina institucija Kosova je imovina građana Kosova i svako oštećenje znači nanošenje štete interesima svih građana", izjavio je on pozvavši građane da "kulturno i dostojanstveno protestuju".

Jedan od organizatora protesta opoziciono Samoopredjeljenje saopštilo je da je sve spremno za protest. Lider ovog pokreta Albin Kurti izjavio je da će na protestu izneti dva zahtjeva "ostavku Jablanovića i usvajanje zakona o Trepči kako bi se ovaj kombinat zaštitio od namjera Srbije".

"Preduzimamo sve mjere da ovaj protest bude što bolje organizovan, i miran", rekao je Kurti.

U međuvremenu organizacija "Poziv majki" povlači se iz zajedničke organizacije protesta sa Samoopredjeljenjem, pošto je skup dobio političku konotaciju.

"Majke su odlučile da same nastave protest prema svojim mogućnostima, bez drugog partnera, pošto javno mnjenje sumnja ko ovdje politički dobija. Mi ovo želimo nastaviti nadajući se podršci albanskog naroda, bez partijskih interesa", saopštila je ova organizacija.

I udruženja proizašla iz OVK neće učestovati na protestu navodeći da "ne žele da budu sluge političkih partija radi ostvarivanja njihovih ciljeva da, bilo i nasilnim putem, dođu na vlast, a koje žele da zloupotrebe razumljivo nezadovoljstvo građana Kosova i njihovo pravo da mirno protestuju".