Sindikat upozorava na generalni štrajk

Vlada Kosova zatražila je "razumijevanje" sinidkata preduniverzitetskog obrazovanja oko implementacije "vruće" tačke Kolektivnog ugovora, kao i osiguranje toplih obroka, koje ukupno iznosi oko 10 miliona eura godišnje, zatraživši od njih da prekinu štrajk do preispitivanja budžeta, piše list "Koha Ditore".

Ali lideri Ujedinjenog sindikata obrazovanja i nauke Kosova upozoravaju da će nastaviti sa štrajkom i da se ove sedmice štrajkuje cijeli dan, za razliku od prethodne dvije, kada su prve sedmice bojkotovali prvi čas, a drugi put nastava je obustavljena prva dva časa u svim smjenama.

Ujedinjeni sindikat obrazovanja i nauke Kosova čak i prijeti da će, ako Vlada ne provede Kolektivni ugovor i nakon "mekih akcija" nastavnika, da će ući u generalni štrajk, kojim se prekida nastava u svim školama preduniverzitetskog obrazovanja, do daljnjeg.

Iz Vlade dodaju da razmatraju mogućnosti primjene Kolektivnog ugovora i retroaktivno, ali se ovo ne može dogoditi bez prethodnog rebalansa budžeta, kada se očekuje da se pronađu sredstva iz različitih kategorija rashoda.