Zahtjevi samo institucionalnim kanalima

Vlada Kosova ne namjerava da odgovara na ultimatume, u vezi sa razrješenjem ministra Jablanovića, izjavio je portparol Arban Abrashi.

Ministar rada i socijalnog staranja i portparol Vlade Kosova Arban Abrashi izjavio je da Vlada Kosova nema namjeru da odgovara na ultimatume, koje prate haos i nasilje, u vezi sa razriješenjem ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića.
"Vlada, za svoj rad odgovara Skupštini Kosova, u skladu sa Ustavom Republike Kosova član 97, koji kaže da se Vlada Kosova ne bavi zahtjevima opozicionih političkih partija", rekao je za dnevnik "Koha Ditore" ministar Arban Abrashi. 
Abrashi je pozvao "sve strane da zabrinutost i zahtjeve adresiraju preko institucionalnih kanala i procesa". 
"Mi podržavamo izraz zabrinutosti u okviru institucija, ali nikako preko pritiska i nasilja", rekao je Abrashi. 
Premijer Mustafa je ranije danas, povodom zahtjeva za razrješenje Jablanovića, koji je iznet na protestu u Prištini, rekao da su Srpsku listu i Jablanovića u Vladu doveli sjever Kosova, glasovi srpskih građana i dijalog. 
U Prištini su u subotu, na poziv opozicionih stanaka i građanskih organizacija, održane demonstracije na kojima je od premijera Ise Mustafe zatraženo razrješenje ministra Aleksandra Jablanovića i usvajanje zakona o pretvaranju "Trepče" u javno preduzeće. 
Po završetku skupa, manji dio demonstranata je gađao zgradu vlade i na njoj slomio stakla na prozorima, zbog čega je policija morala da interveniše i upotrebi suzavac.