Nakon ultimatuma opozicije da razriješi srpskog ministra

Premijer Isa Mustafa je rekao da su Srpsku listu i Jablanovića u vladu doveli sjever, glasovi srpskih građana i dijalog sa Srbijom.

"Srpsku listu i ministra Jablanovica nisam vam ja doveo. Njih sam našao među nama. Njih je doveo podjeljeni sjever, doveli su ih glasovi srpskih građana, doveo ih je dijalog", istakao je Mustafa.
"Realnost je da oni vode sve opštine sa srpkom većinom i da imaju 10 poslanika u skupštini Kosova", naveo je Mustafa. 
Premijer Kosova, takođe, kaže da su on i njegova stranka bili protiv toga da rezervisana mjesta u parlamentu postanu garantovana, što su, po njegovim riječima, podržali svi ostali politički subjekti, izuzev Pokreta Samoopredjeljenje. 
Neke od tih stranaka, ocjenio je, imale bi danas još najmanje 10 poslanika nevećinskih zajednica u skupštini. 
Prema njegovim riječima, LDK i on su se držali principa da je "potrošeno" vrijeme za rezervisana mjesta. 
"Zbog korektnosti, treba da kažem da je Thaçi bio umjereniji, jer je bio rekao da on podržava produženje rezervisanih mjesta, s obzirom da je bio u koaliciji sa manjinama, ali nije garantovao da će glasati svi njegovi poslanici i da to ne može da se postigne bez LDK", napisao je Mustafa. 
Prema njegovim riječima, Ramush Haradinaj i Behgjet Pacolli nisu imali ograničenja u širokogrudosti kada se radilo o rezervisanim mjestima. 
"Sada neka ne pričaju mnogo, jer im ne priliči, ili neka kažu istinu", napisao je Mustafa. 
U Prištini su u subotu, na poziv opozicionih stranaka, organizovane demonstracije u kojima je tražena ostavka ministra za povratak i zajednice Jablanovića, i usvajanje zakona o pretvaranju "Trepče" u javno preduzeće.