Nova prevara za one koji žele otići

Nedostatak ove prevare je samo jedna "nula". Umjesto obećanog iznosa, azilanati koji se vraćaju, dobijaju od države 50 eura a ne 500 eura po osobi, kako im je obećano. Tako je "profit" onih koji izvade kartu samo 20 eura.

"Plati 30 eura kako bi otišao, ali kada se vratiš, dobićeš 500 eura". Ovo je moto kojim agencije sa Kosova koje voze autobusima reklamiraju vožnju prema Austriji. Obećanjem koje daju imaju "skrivenu" poruku: Tražiteljima azila kojis e dobrovoljno vrate iz Austrije daju pomoć za povratak. Međutim, ne radi se cigri od 500 eura, nego je riče o "samo" 50 eura.

Tokom 2014. godine azile je u Austriji zatražila 1901 osoba sa kosova, a samo u toku tri sedmice 2015. godine 535 osoba je apliciralo za azil.

Ovo se dešava uprkos činjenici da su šanse za dobijanje boravka Kosovarima ravne nuli, jer Kosovo kao država, za Austriju ulazi u listu "sigurnih država", prensoi portal albinfo.

"Ali, ovakva navala odlaska Kosovara je ofanzivna reklamna kampanja kosovskih komapnija koji se bave prevozom putnika", navodi portal krone.at.

Oni, putem svojih reklama namamljuju klijente kako bi se uputili na "profitabilno" putovanje za Austriju, plaćavši karte od 30 eura po osobi. Kaže ims e da mogu zatražiti azil u Austriji i prosto, da zarade 500 eura od austrijske države. Ovaj iznos je zamišljen i namjenjen za tzv. "startnu" pomoć koju dobija svaki azilant koji nakon dobijanja negativa dobrovoljno odluči da se vrati.

Nedostatak ove prevare je samo jedna "nula". Umjesto obećanog iznosa, azilanati koji se vraćaju, dobijaju od države 50 eura a ne 500 eura po osobi, kako im je obećano. Tako je "profit" onih koji izvade kartu samo 20 eura. Možda se i isplati.

Tokom najavljene posjete ministarke unutrašnjih poslova Austrije, Johanne Mikl-Leitner, Balkanu, i ovaa pojava će biti tema razgovora.