Generalni sekretar NATO na Kosovu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da odluka o transformaciji Kosovskih zaštitnih snaga u vojsku ne smije da dovede u pitanje progres i međuetničko povjerenje na Kosovu.

”Šta god da odlučite mi očekujemo da to uradite na način koji neće minirati napore za stvaranje stabilnosti i pomirenja. Ja neću odlučiti kako bi vi trebalo to da uradite, ali apelujem da to učinite u dijalogu sa različitim etničkim grupama kako bi bili u stanju da postignete veće pomirenje,” kazao je Stoltenberg nakon susreta sa premijerom Kosova Isom Mustafom.
Stoltenberg je odao priznanje Kosovu za dosadašnje napore u borbi protiv terorizma.
”Povratak međunarodnih ratnika (iz Sirije i Iraka) nas sve izlaže riziku - zemlje u regionu, ali i sve evropske zemlje,” kazao je on i dodao da bi zbog toga Evropa trebalo zajedno da radi na borbi protiv terorizma, bez obzira o kakvom teroru je riječ.
Komentarišući mandat NATO na Kosovu, Stoltenberg je rekao da je u slučaju KFOR-a riječ o ”misiji zasnovanoj na uslovima”.
”Mi ćemo ostati onoliko koliko je potrebno za stabilnost i sigurnost. Ideja je da u jednoj fazi odemo, a to će biti rezultat činjenice da smo zajedno uspjeli da normalizujemo situaciju na Kosovu... kao i da će to biti u redu da odemo jer vi možete preuzeti punu odgovornost za sebe,” kazao je on. 
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg počeo je posjetu Kosovu obilaskom sjedišta Kfora u Prištini i inspekcijom trupa. Stoltenberg je popodne razgovarao sa najvišim kosovskim zvaničnicima.
Poslije posjete sedištu Kfora, čelnik NATO je rekao da je ta misija postigla značajne rezultate u obezbjeđenju sigurnosti na Kosovu i da zbog toga odaje počast svim vojnicima.
Na pitanje novinara da li se NATO i dalje drži stava da je formiranje kosovske vojske stvar Prištine, a ne Brisela, Stoltenberg je odgovorio potvrdno.
”Nije na NATO-u već na lokalnim zvaničnicima da ocjene kako da razvijaju dalje (BSK)”, kazao je on.
Formiranju Oružanih snaga Kosova protivi se i Vlada Srbije, kao i politički predstavnici kosovskih Srba.
Stoltenberg je komentarisao i rast religijskog ekstremizma u Evropi.
”Napadi koje smo vidjeli u Parizu prije nekoliko nedjelja (na nedeljnik Charliie Ebdo) bili su veoma ozbiljni, zato što su to bili napadi na nedužne ljude, ali i na slobodu govora i slobodu izražavanja i na otvoreno društvo. Mi smo alijansa koja je stvorena da bi branila otvorena i demokratska društva. Zato ćemo nastaviti naš zadatak i nastavićemo da se borimo protiv terorizma”, kazao je generalni sekretar NATO.