Ukoliko se usvoji Zakon o penzionisanju

Ukoliko u toku ove godine kosovske institucije usvoje Zakon o penzionisanju pripadnika policije, veliki broj njih bi mogao odmah otići u penziju.

Postoji više od 1.000 policajaca koji su prošli 55. godinu života i ukoliko Zakon stupi na snagu sa preporukama koje je dao Sindikat Policije Kosova, onda oni moraju napustiti posao.

Shaban Tasholli, potpredsjednik Sinidkata policije je izjavio za list "Tribuna" da su počeli sastanke oko pripreme Nacrta zakona za penzinisanje policijskih službenika.

"Sindikat je predložio da policijski službenici bi trebalo da u penziju odlaze sa 55 godina, sa 80 posto bruto plate", rekao je Tasholli za list "Tribuna".

On je rekao da trenutno više od 1.000 policajaca su prešli 55. godinu svoga života i ukoliko Zakon stupi na snagu u toku ove godine, onda postoji rizik da oko 1000 policajaca ostane bez posla.

"Uradiće se analize i na kraju ćemo iznaći rješenje za ovo pitanje. Moglo bi se raspljavljati i o rotaciji, koja bi značila da ne bi odmah svi trebalo otići u penziju jer bi to predstavljalo veliki problem", rekao je Tasholli.

Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da u toku ove godine procesuira Nacrt zakona za penzionisanje pripadnika policije Kosova.

31. jun je određen kao posljednji dan do kada bi se trebalo procesuirati ovaj Nacrt zakona, dugo očekivan od policije.