Moglo bi doći do eskalacije

U posljednje vrijeme našu su zemlju zahvatili brojni protesti i štrajkovi razne vrste koji uglavnom imaju socijalni karakter, stoga poznavaoci pitanja bezbjednosti ukazuju da se ova pojava ne treba zanemarivati, jer bi Kosovo moglo biti destabilizovano neredima i mogao bi se ponoviti mart 2004. godine.

Da protesti sa socijalnim karakterom mogu eskalirati u potencijalne socijalne nemire pokazuje i studija Kosovskog centra za sigurnosne studije (KCSS) koji je izvršio mjerenje javnog mnijenja o mogućim prijetnjama.

"Kosovski centar za sigurnosne studije svake godine vrši mjerenje javnog mnjenja oko prijetnji i unutrašnjem riziku, na osnovu kojih mi vršimo procjenu u pogledu ukupne sigurnosne situacije u zemlji. Na osnovu mišljenja građana izraženim u kosovski barometar sigurnosti za 2014. godinu, procjenjuje se da je nezaposlenost najveći rizik za sigurnost 77,8 posto, zatim dolazi korupcija sa 72 posto i ukupna politička i socijalna stabilnost sa 50 posto. Na osnovu ovih podataka, možemo zaključiti da su nezaposlenost i socijalna kriza glavni izvori koji mogu dovesti do velikih socijalnih nemira u zemlji, što direktno utiče na ukupnu sigurnosnu situaciju Kosova", rekao je za portal "Infokusi" Skender Perteshi, istraživač u Kosovskom centru za sigurnosne studije (KCSS).

U oktobru prošle godine američka organizacije "IHC Jane's" u svom izvještaju je upozorila da se Kosovo može suočiti sa socijalnim nemirima nakon izbora. Kosovo je nakon izbora iskusilo politički grč sve do konsolidacije organa izabranih od naroda.

Sada kada je od strane izvršne vlasti rečeno da neka od izbornih obećanja ne mogu biti ostvarena, serija potesta je zahvatila zemlju, a koja u osnovi imaju socijalno nezadovoljstvo građana Kosova, ali i niz protesta koji su se pojavili na horizontu, kada je zamjenik premijera Vlade Kosova  Aleksander Jablanović majke nestalih osoba nazvao divljacima. A tu je i pitanje Trepče.

/ Infokusi /