Veliki broj radikalizovanih mladih ljudi

Kosovo, Bosna i Hercegovina i region Sandžaka u Srbiji i Crnoj Gori su zone na Balkanu koje evropski eksperti za terorizam prate sa posebnom pažnjom, jer se pretpostavlja da iz tih zona dolazi veliki broj radikalizovanih mladih ljudi, koji su odlučili da se priključe formacijama stranih boraca terorista u Siriji i Iraku, prenosi list "Koha Ditore".

To je u Briselu rekao jedan visoki državni funkcioner EU.

"Negativna strana Balkana a posebno Kosova i Bosne i Hercegovine je da su to zone koje ne mogu da budu imune na terorizam, zone u kojima je islamski radikalizam u porastu, gdje su za glasove radili neki ekstremni i radikalni imami i gdje se procjenjuje da je regrutovano preko 500 mladih i poslato da ratuje u Siriji i Iraku", rekao je ovaj zvaničnik.

On je dodao da je "pozitivna strana to što većina stanovništva ne podržava taj vjerski radikalizam i što su vlasti ovih zemalja aktivne u borbi protiv terorizma i ekstremizma i sarađuju sa bezbjednosnim organima zemalja EU".

Eksperti EU-a su identifikovali kao veliku opasnost za sigurnost Evrope, posebno one koji su se vratili iz Sirije i Iraka i one koji žive u evropskim zemljama i povezane su sa ektremizmom na Bliskom Istoku.