U dijalogu ostvaren znatan napredak

Predsjednica Atifete Jahjaga izjavila je da Priština nema alternativu za poboljšanje odnosa s Beogradom, da je u dijalogu ostvaren znatan napredak, ali da je još dug put do normalizacije odnosa.

"Srbija mora da uloži znatne napore radi sprovođenja Briselskog sporazuma, posebno kada je riječ o ukidanju paralelnih struktura na sjeveru Kosova, koje finansira i podržava Beograd i gdje naše građane drže kao taoce", rekla je ona agenciji ANSA u Rimu, gdje se sastala s čelnicima oba doma parlamenta.

Podsjetivši da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu predviđen za 9. februar, Jahjaga je izrazila zahvalnost bivšoj visokoj predstavnici EU Catherine Ashton i uvjerenje da će i njena naslednica Federika Mogerini nastaviti da pomaže normalizaciji odnosa i jačanju dijaloga.

Ona je, takođe, ocjenila da je KFOR nužan za mir i stabilnost Zapadnog Balkana i da je prisustvo NATO na Kosovu potrebnije nego ikada zbog globalnog rizika od islamskog ekstremizma.

Kosovo je, prema njenim riječima, prva linija fronta protiv stranih islamističkih boraca, a novi zakon će pružiti kosovskom pravosuđu i policiji mogućnost da djeluju.

Jahjaga, koja je učestvovala u Parizu u maršu solidarnosti povodom nedavnih terorističkih napada, rekla je da trend odlaska stranih boraca u Siriju mora biti zaustavljen i napomenula da postoje različiti vidovi borbe protiv ekstremizma.

"Integracija, bezbjednost, obrazovanje i ekonomska sigurnost za stanovništvo jesu elementi na kojima se mora istovremeno raditi", rekla je ona.

Jahjaga, koja je imala privatnu audijenciju kod pape Franje, rekla je da Kosovo želi da Sveta stolica prizna njegovu nezavisnost. Vatikan ne priznaje nezavisnost Kosova.