Lokalna vlast na sjeveru donosi odluke

Kosovska izvršna vlast je digla ruke od namjere da pretvori u državno javno preduzeće najveći privredni gigant i odlučila da status promjeni samo uz saglasnost Srba, ocjenjuje list ”Koha ditore”, navodeći da je došla u posjed nacrta sporazuma o preuzimanju preduzeća ”Trepča”, kojim se kao strana u donošenju odluke uvodi lokalna vlast sa sjevera, koja ne priznaje državnost Kosova.

”Srpski predstavnici u vladi to smatraju za dostignuće, jer je to, kako su rekli proizvod pregovora sa drugim članovima koalicije. Premijer Mustafa je ćutanjem odgovorio na pitanje u vezi popuštanja pod pritiskom Srba.

Vlada Kosova se predala pred pritiskom Srbije i Liste Srpska u vezi statusa kombinata 'Trepča'. Odustala je od namjere da domaći giganta vrati u državno javno preduzeće i odlučila da njegov status promjeni samo u dogovoru sa Srbima”, piše ”Koha ditore”.

Nacrt Zakona koji je prošle nedjelje poslat Skupštini a koji je bio na dnevnom redu za glasanje u ponedjeljak, predviđao je da se ”Trepča” pretvori u državno javno preduzeće.

"Srpski ministri u Vladi su otišli u Beograd i poslije toga su zajedno sa zvaničnicima Vlade Srbije zapretili protestima, dovođenjem dijaloga u opasnost i povlačenjem iz Vlade Kosova, jer ”Trepču” smatraju za srpsko vlasništvo...", prenosi danas ”Koha ditore”.