Na osnovu dogovora Prištine i Beograda

Kompanije koje do danas nisu podnijele zahtjeve za dobijanje kosovske licence od sutra neće moći da uvoze robu na sjever Kosova.

Od ovog pravila izuzeta su samo preduzeća koja uvoze lijekove i medicinsku opremu na sjever Kosova, a kojima je ostavljen rok do 31. maja 2015. da regulišu kosovsku licencu.
 
Neophodnost posjedovanja kosovske licence rezultat je dogovora o carini između Beograda i Prištine koji je u Briselu postignut 17. januara 2013. godine.
 
Šefica kosovske poreske administracije zadužena za sjever Kosova Katarina Ađančić izjavila je Tanjugu da će od 1. januara 2015. godine biti moguć uvoz robe na sjever Kosova samo uz licencu ili potvrdu koja svjedoči da je pokrenuta procedura za licenciranje preduzeća.
 
Ađančić dodaje da je onim kompanijama koje se bave uvozom lijekova i medicinskih aparata ostavljen rok do 31. maja da regulišu kosovsku licencu.
 
Registracija biznisa za sjever Kosova obavlja se u Administrativnoj kancelariji kosovske vlade koja se nalazi u sjevernoj Mitrovici i do sada je u ovoj kancelariji registrovano preko 500 preduzeća, kaže za Tanjug šefica Kancelarije Adrijana Hodžić.

"Da bi se preduzetnici licencirali potrebno je preduzeti nekoliko koraka, ono što je važno da preduzetnici znaju jeste da prvi korak za taj proces radi se u Administrativnoj kancelariji", kazala je Hodžić.
 
Ona je navela da se od 508 registrovanih biznisa u kosovskom sistemu, kod njih u Administrativnoj kancelariji za potvrdu se obratilo 178 preduzeća od čega je 54 biznisa kojima je neophodna nova licenca od čega je preko 40 slučajeva u procesu za izdavanje licence.
 
Iz Poreske administracije Kosova najavljuju da će u 2015. godini pooštriti kontrolu robe u tranzitu, da je u završnom procesu formiranje Specijalne jedinice sastavljene od predstavnika Carine i Poreske i da bi jedinica najkasnije u februaru trebalo da počne sa radom.

"Od 2015. godine biće pooštrena kontrola robe u tranzitu.To znači da su Carina Kosova i Poreska uprava odlučile da formiraju jednu specijalnu jedinicu koja će se baviti kontrolom prometa robe u transportu i tranzitu kako bi znali kuda ide roba, koliko ta roba završava na sjeveru, a koliko u drugim dijelovima Kosova i ko su krajnji kupci", rekla je Ađančić.
 
Većina privrednika sa sjevera Kosova pripada tzv. malim uvoznicima, radi se dakle o vlasnicima samostalnih trgovinskih radnji.
 
Pred kamere nisu željeli, ali upozoravaju da proizvođači u Srbiji neće imati interes da njima daju sertifikate, jer postoje ovlašćeni uvoznici za Kosovo koji se nalaze u Prištini.
 
Uvoz robe na sjever Kosova moguć je preko prelaza Jarinje, ali ne i preko prelaza Brnjak, što trgovcima naročito onim iz Zubinog Potoka stvara dodatne troškove.