Danas odluka Glavnog odbora

Predsjednika LDK Isu Mustafu danas očekuje težak dan. Očekuje se da će zatražiti saglasnost Glavnog odbora partije za sklapanje koalicije sa svim političkim partijama, ne isključujući ni partiju Hashima Thaçija pod uslovom da LDK vodi vladu, prenosi “Tribuna”.

Demokratski savez Kosova će danas donijeti odluku da li će ići na ruku Demokratskoj partiji Kosova za zajedničko vladanje ili će ostati opozicija. Posljednju riječ za jednu od ovih opcija će dati Glavni odbor. 
Izvori lista unutar LDK ne isključuju mogućnost da sastanak prođe u napetosti zbog nagomilanog nezadovoljstva članstva porotiv rukovodstva. 
Prema izvoru iz rukovodstva LDK prvobitna ideja je bila da se od članova GO traži mišljenje o svakoj koaliciji ponaosob i da li žele da LDK uđe u koaliciju sa PDK.
Ipak, većina članova rukovodstva je odlučila da GO uopšte ne pitaju o tome. Zbog toga će članovima Odbora biti postavljeno samo pitanje da li da LDK uđe u bilo koju koaliciju u kojoj će dobiti položaj premijera. 
Tako se Demokratski savez Kosova otvara i prema koaliciji sa DPK, naravno ukoliko joj ona ponudi položaj premijera. 
List “Koha ditore” piše da su odluka Ustavnog suda i kriterijumi koje je predstavila predsjednica Atifete Jahjaga za buduću vladu, otežali opstanak postizborne koalicije. 
Ti kriterijumi prema onome što je rekao Isa Mustafa, su neprihvatljivi za pokret ”Samoopredjeljenje” koji je potpisao sporazum sa LAN-om 10. Septembra. LDK je ipak odlučio da sve što je u vezi sa budućnošću koalicije prepusti partijskim strukturama koje će danas izaći sa konačnim stavom. 
Alijansa za budućnost Kosova je najavila da će biti posljedica za one koji raskinu sporazum od 10. juna. 
Isa Mustafa je juče sazvao partijsko rukovodstvo gdje je poslje dvočasovne diskusije potvrđena potreba za izmjenu sporazuma od 10. juna. 
Član rukovodstva Lutfi Haziri, je rekao da se intenzivno razgovara o tome da položaj premijera pripadne LDK. Kako je rekao, sporazum će biti raskinut ukoliko ne bude ispunjen njihov zahtjev da Isa Mustafa bude kandidat za premijera. 
”Na početku smo rekli i ponavljamo da će sporazum ili u potpunosti biti sproveden ili neće važiti uopšte. Ozbiljno smo angažovani na prevazilaženju ove situacije i organi LDK daju puna ovlašćenja rukovodstvu i predsjedniku da nastave ovaj proces koji ne može beskrajno da traje”, rekao je Haziri.