Izbor predsjednika skupštine

Političke partije na Kosovu izvode posljednje računice pre zakazivanja nastavka konstitutivne sjednice Skupštine koja je počela još 17. jula. Jedina tačka dnevnog reda trebalo bi da bude izbor predsjednika i pet potpredsjednika ove institucije.

Osim Demokratske partije Kosova, sve ostale partije su tražile da se sjednica održi ove sedmice. Konstituisanje Skupštine je neophodno i zbog potrebe usvajanja budžeta Kosova za 2015. godinu, a kako bi se izbjegla teška finansijska i budžetska kriza početkom slijedeće godine.
Analitičar Instituta za istraživanje i razvoj politika KIPRED, Albert Krasniqi, kaže da će konstituisanje Skupštine okončati političku krizu.
"Izborom predsednika i konstituisanjem Skupštine može se prevazići politički grč, jer zbog zakonskih rokova, političke partije su obavezne ili da pronađu rješenje ili da se ide u nove izbore”, kazao je Krasniqi.
U cilju prevazilaženja grča, većina političkih partija se usaglasilo da će za predsjednika Skupštine izglasati kandidata Demokratske partije Kosova Hashima Thaçija, koja, kao pobjednička partija, ima pravo da kandiduje.
Nakon konstituisanja, glavno pitanje će biti usvajanje budžeta za 2015. godinu. Istovremeno, predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga treba da nominuje mandatara za formiranje vlade. Unutar mjesec dana ona to može da uradi dva puta, a ako se vlada ne izabere, onda slijede izbori.
Bez obzira što je Demokratska partija Kosova partija sa najviše osvojenih glasova, ona za sad ne uspjeva da okupi partije koje bi sa njom formirale vladu, a što joj je neophodno. S druge strane, postizborna opoziciona koalicija je u krizi zbog premijerskog mjesta jer ga žele i Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, koji je prethodno odustao od pozicije predsjednika Skupštine.
Potpredsednik alijanse, Ahmet Isufi, ponovio je u ponedjeljak da kandidat za premijera treba da bude Ramush Haradinaj. U suprotnom, odgovornost za raspadanje koalicionog sporazuma snosiće ona partija koja izađe sa drugačijim prijedlogom.
"Predsjedništvo Alijanse za budućnost Kosova ponavlja uvjerenje da korijenite promjene u politici i društvu trebaju nov lideršip sa Ramushom Haradinajem na čelu Vlade Republike Kosova”, kazao je on.
U vezi ovoga, analitičar Albert Krasniqi kaže da na videlo izlaze novi principi oko vladavine.
"Posljednji sukobi između Alijanse i Demokratskog saveza o mjestu premijera su u suprotnosti sa duhom kojeg je ova koalicija propagirala od početka kada je postignut sporazum, a čiji je cilj bio da se spriječi vlada ‘Thaçi 3’”, navodi on.
U svakom slučaju, predstoji konstituisanje Skupštine, dok je formiranje vlade slijedeći korak.