Prevazilaženje institucionalne blokade

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova, na kojoj bi trebalo da bude izabran predsjednik i potpredsjednici Skupštine Kosova biće nastavljena u četvrtak, 20. novembra.

Mediji ocjenjuju da će poslije pet mjeseci političke krize ove sedmice biti zabilježen veliki zaokret u prevazilaženju politčke i institucionalne blokade i da će biti konstituisana Skupština izborom predsjednika i potpredsjednika kosovskog parlamenta.
Agencija Beta saznaje da su odgovarajuće službe u Skupštini Kosova dobile nalog da počnu pripreme za nastavak sjednice parlamenta, koji bi trebalo da se održi u četvrtak, 20 novembra.
Poslije odluke postizborne koalicije - LDK, Samoopredjeljenje, AAK i Nisma da odustanu od funkcije predsjednika Skupštine Kosova, kako je predviđeno i odlukom Ustavnog suda, otvorene su mogućnosti za nastavak konstitutivne sjednice.
Međutim, i pored toga PDK traži da se sjednica Skupštine sazove nakon postizanja političkog sporazuma lidera partija, nezavisno od poziva međunarodne zajednice da zasjedanje treba da bude održano što je prije moguće.