Koji je od njih najplaćeniji

Ambasade Kosova osim što ih prate skandali, poznate su i po ogromnim troškovima. Ministarstvo inostranih poslova Kosova (MIP) još nema stopu plaćanja po životnom standardu gdje se ambasadori nalaze.

Ustvari radi se o jednoj sličnoj kvoti putem koje se plaćaju svi ambasadori, gdje god da oni službuju.

Najplaćeniji od svih je Shpend Kallaba, ambasador Kosova u Bugarskoj, piše list "Zëri".

Iz iskaza u Agenciji protiv Korupcije, proizilazi da je on godišnje plaćen 46.200 eura, ili 3850 eura mjesečno.

Ambasador Kosova u Saudijskoj Arabiji, Rexhep Boja, je plaćen na godišnjem nivou samo 10 hiljada eura manje od Kallabe, ili 36.000 eura godišnje.

Sabri Kiqmari, ambasador u Australiji prima godišnju platu od 38.720 eura.

Za sljedeću godinu za Ministarstvo inostranih poslova je izdvojeno od strane ministarstva finansija 45 miliona, 285 hiljada i 721 euro. Šef kosovske diplomatije, Enver Hoxhaj se i za ovu godinu pobrinuo da 50 posto budžeta ovog ministarstva se izdvoji za diplomatske institucije, ambasade i konzularna predstavništva Kosova.

Hoxhaj bi možda mogao biti zavidan na ambasadore, zbog plata koje dobijaju, pošto proizilazi da je njegova plata tri puta manje u odnosu na platu ambasadora Kosova u Bugarskoj, Shpenda kallabu. Hoxhajeva plata na godišnjem nivou iznosi 15.240 eura, ili 1270 eura mjesečno.

Inače, na osnovu iznosa izdataka predviđenih za narednu godinu, proizilazi da će oko 18 miliona eura biti potrošeno od strane osoblja ambasada širom svijeta.

Od ovih sredstava, oko 6 miliona eura će biti potrošeno na plate i dnevnice, a za robu i usluge će otići oko 11 miliona eura.

Za 22 ambasade i 20 konzularna predstavništva, koliko Kosovo ima širom svijeta, predviđeno je da se potroši, samo na komunalije oko 800 hiljada eura.