Svjetlo na kraju tunela

Očekuje se da će se tokom ove sedmice razjasniti situacija oko konstituisanja Skupštine Kosova. Demokratska partija Kosova se nada postizanju političkog sporazuma čak i nekoj sveobuhvatnoj vladi, dok je postizborni blok koncentrisan na rješavanje ”prepucavanja” oko položaja premijera. Poslije pet mjeseci političke krize očekuje se da će ova sedmica zabilježiti veliki zaokret u razjašnjavanju političke situacije na Kosovu, prenosi “Zëri”.

Zvaničnici političkih parija iz PDK i bloka VLAN, vide svjetlo na kraju tunela, vjerujući da će do kraja ove sedmice biti napravljeni prvi koraci u pravcu zakazivanja nastavka konstitutivnog zasjedanja za izbor predsjednika Skupštine i pet potpredsjednika, što će otvoriti put za formiranje nove vlade.
Ipak, partija Hashima Thaçija odlučno stoji na stavu da neće biti zakazivanja nastavka konstitutivnog zasjedanja bez političkog sporazuma lidera partija, uprkos pozivima međunarodne zajednice da zasjedanje treba da bude održano što je moguće prije. 
Istovremeno, očekuje se i razjašnjenje pozicija unutar postizbornog bloka. Zahtjevi nekih ogranaka LDK da njihov lider bude nominovan za premijera, Alijansa za budućnost Kosova je ocjenila kao orkestrirano djelovanje samog predsjednika LDK Ise Mustafe kako bi zauzeo mjesto Ramusha Haradinaja, prenosi “Koha ditore”. 
AAK je stavila do znanja da ni po koju cijenu neće odustati od polaznog sporazuma koalicije LAN. Zbog napetosti oko sporazuma unutar bloka, PDK ima šanse da ne zakaže zasjedanje naredne sedmice u nadi da će u međuvremenu naći partnera za formiranje nove vlade.
Položaj premijera je izazvao rascep u odnosima između AAK i LDK, zbog čega je dovedena u opasnost funkcionalnost postizbornog bloka. Odnosi su se pogoršali naročito poslije zahtjeva nekih ogranaka LDK kao što su Gnjilane, Uroševac, Dečani, Lipljan i Suva Reka da položaj premijera pripadne njihovoj partiji, pošto ona ima i najveću političku snagu u koaliciji LAN.
Ali, Alijansa za budućnost Kosova je stavila do znanja da nema namjeru da odustane od položaja šefa vlade ni po cijenu raspada koalicije. Čak su zvaničnici AAK zaoštrili komunikaciju sa partnerom, vraćajući kritičke tonove koje su koristili u predizbornoj kampanji. 
Avni Arifi, savjetnik Ramusha Haradinaja je kritikovao Isu Mustafu da organizuje ogranke za uzimanje položaja premijera od Haradinaja. Arifi je rekao da LDK svojim zahtjevima želi da postigne tri cilja: prvo, smjenu mandatara, drugo, lično razračunavanje sa Ramushem Haradinajem zbog gubitka položaja predsjednika skupštine i treće, oživljavanje vlade ”status quo”.
List “Zëri” tvrdi da će se LDK definitivno povući iz Bloka ukoliko Ramush Haradinaj ne popusti. Rukovodstvo ove partije je i zvanično potvrdilo da ne odustaje od svog zahtjeva da joj pripadne položaj premijera. 
Demokratski savez Kosova nema namjeru da odustane ukoliko Ramush Haradinaj iz AAK ne odustane od zahtjeva da bude premijer. U tom slučaju će partija Ise Mustafe zvanično objaviti svoje konačno povlačenje iz bloka. 
Visoki funkcioneri LDK su izjavili za ”Zëri” da ne postoji nikakva mogućnost da Mustafa odustane od zahtjeva LDK da dobije položaj premijera. Izvori lista ”Zëri” iz ove partije su izjavili da je LDK spremna da ostane u opoziciji ukoliko im blok VLAN ne da položaj premijera. Rukovodstvo LDK je još jednom ponovilo stav da ova partija kao najjača u Bloku VLAN treba da ponese glavni teret za formiranje nove vlade. 
”Rukovodstvo LDK je potvrdilo svoju ulogu lidera koalicije parlamentarne većine. LDK smatra da koalicija parlamentarne većine ima odgovornost da intenzivno radi na formiranju novih državnih institucija”, kaže se u saopštenju rukovodstva LDK poslije sastanka održanog u nedjelju. 
Pet mjeseci poslije postizanja sporazuma o formiranju vlade LDK-AAK-Nisma kome se kasnije pridružilo ”Samoopredjeljenje”, kraj koalicije VLAN nije daleko.