Andrea Lorenco Capussela, bivši zvaničnik EU

EULEX će biti zatvoren najkasnije u junu 2016. godine. Ova se međunarodna misija ne može restrukturirati i krenuti iz početka. Afera koja je izbila mogla bi ubrzati kraj EULEX-a. Oni su godinama na Kosovu i bezmalo nisu ništa uradili. Kriminal je veći nego ranije, korupcija je sveprisutna, a strani tužioci i sudije sada su uprljani – kaže u razgovoru za „Dnevni avaz“ Andrea Lorenzo Capussela.

Rad u ICO-u

On je četiri godine radio na Kosovu u inačici OHR-a u toj državi, Međunarodnoj koordinacionoj organizaciji (ICO). Bio je zadužen za finansije i ispred međunarodne zajednice sjedio je u Agenciji za privatizaciju. Upravo mu je ta pozicija omogućila da detaljno sagleda javašluk, nerad i neprofesionalnost osoblja EULEX-a.

Capussela navodi da je barem 10 slučajeva korupcije i kriminala u procesima privatizacije proslijedio EULEX-u.

“Sve sam detaljno dokumentirao, objasnio i još istakao da stojim na raspolaganju da pružim dodatne i nove dokaze. U dva ili tri slučaja su mi odgovorili i zahvalili mi, a jednom su, čak, pitali za daljnje dokaze koje sam im poslao. I više se nikad nisu javili. Od toga što su pokrenuli na osnovu mojih informacija, sve se završilo neslavno. Na meti istražitelja bili su drugorazredni igrači, a ne nalogodavci”, kaže Capussela.

Upitan da navede jedan predmet koji je poslao EULEX-u, on navodi slučaj gradnje autoputa za Albaniju.

“Taj je projekt koštao cijelih 25 posto BDP-a Kosova. Znate li koliko je to para? S 25 posto BDP-a Italija bi mogla izvršiti kolonizaciju Mjeseca. No, EULEX je traljavo proveo i taj slučaj”, ističe on.

Objašnjava da smatra da su dva ključna problema u radu te misije – nesposobnost i nezainteresiranost.

Propusti Brisela

Precizira da Brisel nije nadzirao rad misije koja je do sada pojela oko milijardu eura i da je sve bilo prepušteno šefu EULEX-a.

“Budući da Brisel nije tražio rezultat, nije zahtijevao da se procesuiraju ‘krupne ribe’, ljudi na terenu su se opustili. Neki su se uvezali s moćnicima Kosova i – tako je počeo kraj”, svjedoči Capussela.

Ratel je očajno radio

On se osvrnuo i na rad Jonathana ratela. Šef Specijalnog odjela EULEX-a je katastrofalno realizirao slučaj trgovine organima.

“Ratel je godinama radio na tom predmetu. Sve je dobio od kosovske policije i Misije UN-a (UNMIK). On je, međutim, radio na ovom predmetu veoma dugo. I znate šta je na kraju bilo? Osuđeni su ljekari koje je kosovska policija uhvatila u trenutku kada su nekome odstranjivali organ. Oni koji su organizirali sve, razvili biznis nabavke i prodaje organa od Kine i Rusije do Izraela i Amerike, i danas su na slobodi i ugledni su i utjecajni građani Kosova”, prenosi Capussela.