Nakon pritiska stranih ambasada

Demokratska partija Kosova odazećeg kosovskog premijera Hashima Thaçija spremna je na kompromis i oko funkcije premijera, prenose mediji na Kosovu.

Član predsjednistva PDK i kako ga mediji oslovljavaju "otac PDK" Xhavit Haliti je za dnevnik "Epoka e re" izjavio da je ta partija spremna na kompromis i oko funkcije premijera, stavljajući do znanja da PDK samo želi da bude dio vlade Kosova, a da za ostale funkcije može da se postigne kompromis.

Mediji prenose da je ovakav preokret u PDK da su spremni za sve kompromise rezultat velikog pritiska koji na Thaçija i PDK vrše vodeće ambasade u Prištini (američka i britanska), da se što prije sazove konstituivna Skupština Kosova s obzirom da je koalicija VLAN pristala da glasa za kandidata PDK za predsjednika Skupštine.

Međutim, u subotu je predsjedavajuća Skupštine Kosova Flora Brovina izjavila da neće biti sazvana konstituivna Skupština dok ne bude sporazuma o vladi Kosova, što je u velikoj mjeri iritiralo međunarodni faktor.

PDK Thaçija čeka, kako navode mediji, da eventualno dođe do razmimoilaženja u koaliciji VLAN s obzirom da se unutar tog političkog bloka otvorilo pitanje funkcije premijera nove vlade.

PDK se očajnicki nada da bi, ako dođe do "pucanja" u koalicionom bloku VLAN, neko od političkih subjekata iz tog bloka mogao da napravi koaliciju sa PDK, prenose prištinski mediji.

U tom smislu odmah je stigao odgovor lidera Samoopredjeljenja Albina Kurtija i lidera Inicijative za Kosovo Fatmira Limaja, da će koalicija VLAN formirati kosovsku vladu i da će se riješenje oko premijera naći unutar bloka VLAN.