Upozorenje meteorologa

Prema meteorološkim najavama, lijepo vrijeme pratiti će nas sve do drugog dijela utorka, kada će našu regiju polako zahvaćati jak frontalni sistem sa sjeverozapada i sjevera kontinenta, objavio je Hidrometeorološki institut Kosova.

Zbog jačanja jugozapadnih vjetrova do kraja utorka te ponovno poprilično visokih temperatura za ovo doba godine u našoj regiji, ovakav prodor hladnog zraka proći će dosta burno krenuvši od područja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, pa sve do Italije, Srbije, Crne gore, Kosova i ostalih zemalja na Balkanu – navode meteorolozi.

Prema najavama iz Hidrometeorološkog instituta Kosova minimalne temperature će se danas i sutra kretati od 3 do 7 stepeni Celzijusa, dok će maksimalne biti od 18 do 21 stepena. Atmosferski pritisak je 951 sa tendencijom opadanja, relativna vlažnost vazduha u jutarnjim časovima do 92 posto, a tokom dana će pasti na 52 posto.

Od srijede pa nadalje će doći do kišnih padavina, a u planinskim dijelovima iznad 850 metara će biti i snijega.

Minimalne temperature će iznositi od 3 do 6 stepeni, a maksimalne od 10 do 13 stepeni Celzijusa. Duvaće vjetar sa sjevera brzine od 1 do 7 m/s.