Ukoliko se ne riješi politički grč

Politički analitičari kažu da su zbog ove blokade, koju je izazvao politički blok LAN (LDK-AAK-Inicijativa), uglavnom birači frustrirani, jer su dobitnici iz ove situacije individue Bloka sa svojim egoima. U međuvremenu, prema riječima analitičara, najveći gubitnici iz ovog procesa grča, što se tiče političkih stranaka mogu biti "Samoopredjeljenje" i Inicijativa.

Uz nastavak beskrajnog političkog zastoja i formiranja novih institucija, kao konačna verzija izlaska iz krize pominju se vanredni izbori, sada ne samo od zvaničnika PDK-a, nego i od same predsjednice, Atifete Jahjaga, piše list "Kosova Sot".

U svakom slučaju, novi odlazaka na birališta, kao rezultat "inatnog" pozicioniranja političkih stranaka u odnosu na pobjedničku partiju u formiranju institucija, može dovesti do ozbiljne kazne političkih stranaka od strane biračkog tijela na mogućim narednim izborima.

Politički analitičari daju različita mišljenja ocjene iznosa kazne, koja bi bila vrlo ozbiljna, bez obzira na to što se sada ne može precizno utvrditi koji politički blok bi mogao više pretrpjeti, a koji manje od šamara osveta građana Kosova ...