Institucionalna kriza

Strane diplomate upozoravaju da je sadašnja politička situacija na Kosovu neodrživa. Nastavak blokade bi izazvao teške političke posljedice po Kosovo, dok u ekonomskoj i socijalnoj sferi zemlji prijeti ulazak u totalni kolaps, upozoravaju strane diplomate i eksperti.

Jedan dio međunarodne zajednice je počeo da biva frustriran kosovskim političkim rukovodstvom, koje ne nalazi izlaz iz političke blokade nastale poslije izbora 8. juna.
Neke zapadne diplomate koje su govorile za ”Kohu Ditore” na odvojenim sastancima pod uslovom da ostanu anonimni, su izjavili da su razočarani zbog nesposobnosti ili nedostatka volje političkih partija da nađu rješenje za blokadu, ali su insistirali da ostaju odlučni da se ne mješaju u taj proces.
Oni su ipak upozorili da bi nastavak sadašnje situacije, koju neki zovu političkom i institucionalnom krizom a neki blokadom, izazvao mnoge negativne posljedice po Kosovo kako političke tako i ekonomske. 
”Nećemo da se mješamo, ali ako se stanje ne promjeni još neko vrijeme, što je za nas neprihvatljivo, promjenićemo stav prema Kosovu”, rekao je jedan diplomata jedne evropske zemlje, ne želeći da precizira rok poslije koga bi moglo da dođe do promjene stava.