Kosovski zvaničnici osudili su pojavljivanje pretećih grafita na teritoriji manastira Visoki Dečani.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je osudila vandalizam, navodeći da predstavlja ”ružan i neprihvatljiv čin”. 
”Ovakav vandalizam ne doprinosi izgrađni poverenja među zajednicama i u suprotnosti je sa tolerantnim međuverskim vrijednostima”, poručila je Jahjaga, koja je pozdravila akciju policije da se odgovorni za ovaj incident nađu pred licem pravde.
I premijer Kosova Hashim Thaçi je putem Facebooka osudio pisanje pretećih poruka na zidovima manastira Dečani. 
”Večeras je neko isprljao zidove manastira Dečani sa porukama Kalifat, ISIS i UÇK. Takvi grafiti su protiv vrijednosti oslobodilačkog rata na Kosovu. UÇK nikada nije ratovao za vjerska pitanja nego za pitanja emancipacije u duhu evropske civilizacije”, napisao je Thaçi.
Incident je oštro osudio i lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramush Haradinaj. 
”AAK najoštrije osuđe pisanje grafita na zidovima Manastira Dečani. AAK se angažuje i angažovaće se za zajednčki život svih etničkih i vjerskih zajednica na Kosovu i za slobodu vjeroispovesti svih zajednica”, navodi se, između ostalog, u saopštenju AAK Haradinaja.
Na pomoćnim objektima u manastirskom imanju u Visokim Dečanima juče su ispisani grafiti ”ISIS - Islamska država Iraka i Sirije”, Kalifat dolazi (Chaliphate is coming), Oslobodilačka vojska Kosova (UÇK), Albanska nacionalna armija (AKSH).
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić izjavio je večeras da su monasi zabrinuti i šokirani zbog pretećih grafita na objektima u manastirskom imanju i da očekuju još intenzivnije mjere bezbednosti od strane Kfora i kosovske policije.
”Očekujemo da će kosovska javnost i međunarodni predstavnici osuditi ovakvo djelo i da će se preduzeti još intenzivinje mjere bezbjednosti od strane Kfora i lokalne policije”, rekao je Janjić Tanjugu.