Ukoliko budu novi izbori

Iako međunarodni faktor na Kosovu ne želi vanredne izbore, izgleda da su dva glavna politička bloka započela pripreme za njih, piše web portal na albanskom ”Blic”.

Koalicioni blok poznat kao VLAN, koji čine Demokratski savez Kosova (LDK), Alijansa za budućnost Kosova (AAK), Inicijativa za Kosovo (Nisma) i Pokret Samoopredjeljenje, razmatrao je planove za eventualne vanredne izbore, na kojima bi, kako je dogovoreno, te četiri stranke bile na jednoj izbornoj listi.
Pored toga, rekli su za ”Blic” izvori iz VLAN-a, odlučeno je da u svim opštinama gdje su LDK i AAK na vlasti u koaliciji sa Demokratskom partijom Kosova (PDK), automatski izađu iz njih.
”Ako idemo na izbore, ne samo što ćemo kao četiri politička subjekta (LDK-AAK-Nisma i Samoopredjelenje) biti na jednoj izbornoj listi, nego će LDK i AAK koje se nalaze u koaliciji sa PDK po opštinama izaći automatski iz tih koalicija, kako bi PDK-u uzeli vlast ne samo na centralnom nivou, nego i svugdje po opštinama”, rekao je visoki zvaničnik koalicije VLAN za ”Blic”.
S druge strane, kako prenosi taj list, PDK ima za cilj da oko sebe okupi Partiju pravde, čiji je lider aktuelni ministar zdravlja Ferid Agani priveden nedavno zbog zloupotreba, zatim Pokret za ujedinjenje, Demohrišćansku partiju Kosova i stranku koja nije prošla izborni cenzus - Alijansu za budućnost Kosova Behgjeta Pacollija.
”Počeli smo konsultacije sa Pacollijem i naravno da ćemo ući u koaliciju i s njim”, rekao je zvaničnik PDK za ”Blic”.