Ponuda liderima partija

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga promjenila je stav i pozvala lidere parlamentrnih stranaka da postignu dogovor o formiranju institucija ili će raspisati nove izbore, piše Tribuna.

Dok je na prethodno održanim sastancima od lidera tražila da dogovorom nađu rješenje za deblokadu insticionalne i političke krize, u petak im je rekla da imaju dva izbora - ili dogovor o izlasku iz sadašnje situacije uz poštovanje Ustava i odluke Ustavnog suda ili zakazivanje novih vanrednih parlamentarnih izbora.
Tu njenu najavu saopštio je lider Pokreta Samoopredjelenje Albin Kurti, koji je juče poslije susreta s Jahjagom rekao da je predsjednica ponudila dvije opcije - dogovor ili izbore.
Ona je tražila od partijskih lidera da imaju u vidu ozbiljnost situacije i da ponude rješenje za izgradnju institucija kako bi se na taj način izbeglo održavanje novih vanrednih parlamentarnih izbora.
Iako u saopštenju iz kabineta predsjednice nije pomenuta mogućnost održavanja novih vanrednih izbora, u njemu se ističe da kašnjenje u izgradnji institucija ugrožava angažovanje i saradnju Kosova u međunarodnim procesima, naročito u oblasti bezbjednosti i šteti partnerstvu sa međunarodnom zajednicom.
"Kosovo ne može ostati izolovano zbog nemogućnosti iznalaženja rješenja za svoje institucije", naglasila je Jahjaga.