Tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, Besim Kelmendi je u petak odredio pritvor od 30 dana za devet osumnjičenih ljekara, ali ne i za ministra zdravlja, Ferida Aganija, stalnog sekretara ministarstva zdravlja, Ganija Shabanija i bivšeg direktora Kliničko univerzitetskog centra Kosova, Niazi Gashija.

Devet osumnjičenih: Lulzim Brovina, Borče Petrovski, Ali Hocaoglu, Astrit Bakiqi, Nexhmi Zeqiri, Daut Goranci, Eefedin Muhaxheri, Murat Abazi i Reshat Emra će se pojavitri pred Vrhovnim sudom Kosova.

Dvanaest doktora se sumnjiči za krivična djela "Učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe", "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja", "Primanje mita", "Pružanje mita" i "Nezakonito vršenje medicinske i farmaceutske aktivnosti".

Do ovih sumnji tužilac Specijalnog tužilaštva, Besim Kelmendi je došao nakon prisluškivanja i presretanja razgovora i poruka koje se razmjenjivali uhapšeni ljekari. Ove poruke je osigurao portal KALLXO.com koje su i dokumentirane u zahtjevu tužioca za određivanje pritvora protiv devet osumnjičenih.

U komunikaciji između Dauta Goranija i Astrita Bakiqija u jednoj poruci Astrit piše Dautu "Sps, u ponedjeljak imam jednog pacijenta (pacijent N.N.) za koro (korografija). Ja se ne zaustavljam".

Dok u drugoj poruci Astrit piše ponovo: "Ostavi me da mu uzmem novac".

Druga komunikacija je između ljekara Nexhmi Zeqirija i Dauta Goranija, gdje Nexhmi piše Dautu: "Dobro jutro jarane, pozdravljam te iz Ulcinja, vrijeme i voda OK! Nemoj zaboraviti da nekog pacijenta pošaljemo Makedoncima jer još uvijek namjeravam da im j... mater sa cijenama, još uvijek sam u pregovorima. Znaj da ju 500 tvojih.".

Doktor Nexhmi Zeqiri je skoro isto pisao i svojem drugom kolegi Lulzimu Kamberiju: "Dobro jutro Luli, kaži u Hitnoj da tebe zovu. Ukoliko bude neki pacijent za Makedonce javi mi preko SMS-a i 500 eura je tvojih. Ja sam tu oko 19-20 časova".

Također Nexhmi Zeqiri piše i svojem kolegi Ali Hocaogluu jednu poruku u kojoj stoji: G. Ali ja sam dr. Nexhmi Zeqiri, kardiolog koji radi na Odjeljenju za koronografiju u Kliničkom centru. Odavno tražim da stupim  s vama u kontakt i preko Astrita ali ništa od toga. Moram da upoznam tebe i Astrita jer za šest pacijenta mi još uvijek niste platili".

Advokati osumnjičenih se ne slažu sa zahtjevom Specijalnog tužilaštva za određivanje pritvora osumnjičenima.