Poslije izvještaja EK

Kosovo je u blokadi četiri mjeseca poslije uspješnih izbora juna ove godine. Političke elite nemaju sposobnosti i ne pokazuju spremnost da izađu iz institucionalne krize. Nije konstituisana Skupština, nije izabran predsjednik Skupštine, nije formirana Vlada niti druge institucije. Zbog toga se osjećaju negativne posljedice u svim oblastima.

Proteklih nekoliko godina evropska perspektiva Kosova je potvrđena, ali nema dovoljnog napretka u procesu evropskih integracija. Na to ukazuje i Izvještaj Evropske Komisije o progresu na Kosovu za 2014. godinu, koji je u srijedu predstavljen u Prištini. Izuzimajući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanje između Kosova i Evropske Unije, efikasno sprovođenje vanrednih parlamentarnih izbora i dijalog između Prištine i Beograda, malo je toga postignuto čime bi se Kosovo ponosilo.
Predstavljajući ključne nalaze Izvještaja, specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar osvrnuo se i na Sporazum između Prištine i Beograda i ocijenio da je proces normalizacije odnosa nastavljen. "To je dovelo do brojnih nepovratnih promjena na terenu, gdje su opštine na sjeveru Kosova učestvovale i na lokalnim i na parlamentarnim izborima, kao i do ukidanja srpske policije i srpskog pravosudnog sistema. Kosovo se pridružilo glavnim regionalnim organizacijama, uključujući i Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP)", kazao je Žbogar.
Šef evropske kancelarije u Prištini osvrnuo se i na aktuelnu politčku situaciju, rekavši da Kosovo ima mnogo toga da uradi i ne smije da gubi vrijeme. "Nova vlada mora da iznova da energiju reformama na Kosovu. Mora se usredsrediti na cio skup obuhvatnih reformi. Među njima, prioritet predstavljaju strukturalne ekonomske reforme kako bi se smanjila nezaposlenost. Reforme bi trebalo da obuhvate i izbornu reformu i reformu javne uprave", kazao je on i zaključio da građani Kosova očekuju i zaslužuju bolji život i bolje ekonomsko stanje.
Nije se ni očekivalo da će Izvještaj biti pozitivan s obzirom na to da je Kosovo proteklih nekoliko godina ozbiljno bilo suočeno sa brojnim ekonomskim i demokratskim problemima koji umanjuju evropsku perspektivu Kosova. Nema napretka u obezbjeđivanju vladavine prava, u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, nezaposlenosti, zloupotreba u javnim nabavkama, politički uticaj je prisutan u svim oblastima, izostaju reforme izbornog sistema. Javna administracija je neprofesionalna i pod političkim uticajem. Institucije koji upravljaju Kosovom bile su neuspješne pošto nisu imale političke volje i upotrebljene su kao mehanizam za zapošljavanje militanata vladajuće Demokratske partije Kosova. Ozbiljnih problema imaju i mediji koji su pod kontrolom vlasti.
Kosovo je u blokadi četiri mjeseca poslije uspješnih izbora juna ove godine. Političke elite nemaju sposobnosti i ne pokazuju spremnost da izađu iz institucionalne krize. Nije konstituisana Skupština, nije izabran predsjednik Skupštine, nije formirana Vlada niti druge institucije. Zbog toga se osjećaju negativne posljedice u svim oblastima.
Poslanici postizborne koalicije VLAN (Demokratski Savez Kosova, Alijansa za Budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo i Pokret Samopredjeljenje) koji sačinjavaju Skupštinsku večinu, pokušali su u četvrtak da nađu rješenje. Sastali su se u Skupštini Kosova i raspavljati o dosadašnjem toku konstitutivne sjednice. Poslanici vladajuće Demokratske partije Kosova bojkotovali su sjednicu zajedno sa većinom poslanika iz redova partija manjinskih zajednica koji imaju 20 rezervisanih mesta u kosovskoj Skupštini. Najstarija poslanica i dosadašnja predsjedavajuća Flora Brovina najavila je da neće učestvovati u radu te sjednice. Sjednici je predsedavala  najmlađa poslanica, Teuta Rugova iz Demokratskog saveza Kosova (ćerka bivšeg predsjednika Kosova Ibrahim Rugove), koja rekla da je sjednica sazvana na zahtjev večine poslanika, odnosno više od polovine i dodala da je Brovina odbila da postupi po tom zahtjevu iako je, kako je ocijenila, u skladu sa odlukom Ustavnog suda i poslovnika Skupštine.
Sjednica je okončana zajedničkom deklaracijom 62 poslanika kojom se poziva da se respektuje volja većine i postavlja ultimatum Demokratskoj partiji Kosova i predsjedavajućoj Flori Brovini da zakaže nastavak konstitutivne sjednice.
Konstitutivna sjednica počla je 17. jula i od tada je čitav izborni proces opterećen brojnim sporovima koji su stigli i do Ustavnog suda Kosova za interpretiranje ko je u pravu, koja partija čini većinu i ko ima pravo da imenjuje predsjednika Skupštine i da formira Vladu.
Odlazeći kosovski premijer i lider Demokratske partije Kosova, Hashim Thaçi je u vezi sa ovom sjednicom izjavio da su poslanici VLAN-a zloupotrijebili skupštinsku salu jer su neovlašćeno postupili kao poslanici. “U suštini to nije bila sjednica, bio je sastanak na kojoj je zloupotrebljena skupštinska sala…bio je ilegalan, nezvaničan, neustavan i nezakonit sastanak bez ikakve validne vrijednosti”, kazao je on.
"Thaçi je pripadnike SHIK-a (Tajna služba Kosova) postavio za poslanike, a potom je htio da ih imenuje za ministre. VLAN to neće dozvoliti… U Parlamentarnoj Republici imamo državu, ali ne i Republiku. Pošto smo onemogućili vlast manjine, oni spriječavaju i zataškavaju formiranje vlade večine… Zbog toga smo mi poslanici, ali nemamo konstituisanu Skupštinu, mi smo parlamentarna većina koja treba da oformi Skupštinu. Kakva je to vlada u Evropi, pa i šire, da za njen prijedlog za predsjednika Skupštine jednom ima 47 glasova od ukupno 120 glasova, drugi put 44, a da ipak insistira da zadrži vlast. Nigdje nema ovakve vlade. Umjesto da dođu ovdje u Skupštinu da raspravljaju, Demokratska partija Kosova tvrdi da nema Skupštine bez dogovara sa njima. Politička volja koalicije treba da preovlađuje nad njihovom kriminalnom snagom", rekao je Albin Kurti, lider pokreta Samoopredjeljenje.