Rješenja naći unutar Ustava

Predsjednica Atifete Jahjaga pozvala je partijske lidere albanskih stranaka da se brže kreće u pravcu izgradnje održivih institucija, da se Kosovo ne bi uvlačilo u dublju krizu.

Ona je jučer odvojeno primila predsjednika PDK-a, Hashima Thaçija, predsjednika Pokreta Samoopredjeljenje, Albina Kurtija, predsjednika LDK-a, Isu Mustafu i predsjednika Inicijative za Kosovo Fatmira Limaja. Sa predsjednikom AAK-a, Ramushom Haradinajem je razgovarala telefonom, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednice Kosova.

Ponovila je stav da se rješenja trebaju naći unutar ustavnog okvira, zasnovano na odluci Ustavnog suda i istakla neophodnost da lideri, cijeneći ozbiljnost situacije u kojoj se Kosovo nalazi, ponude rješenja koja vode u pravcu izgradnje institucija, istražujući put izbjegavanja ponavljanja izbora.

Jahjaga je istakla da kašnjenje u izgradnji institucija ugrožava angažovanje i saradnju Kosova u međunarodnim procesima, naročito u oblasti bezbjednosti i šteti njegovom partnerstvu sa međunarodnim faktorom u raznim oblastima.

“Kosovo ne može ostati izolovano zbog nemogućnosti iznalaženja rješenja za svoje institucije”, naglasila je Jahjaga.

Ona je rekla da brže nalaženje zajedničkog imenitelja sa jučerašnjegg sastanka, moglo bi voditi u pravcu šireg, zajedničkog, sastanka radi zaključivanja cijelog procesa.