Skupština i Vlada ne treba da budu taoci PDK

Lider opozicionog Demokratskog saveza Kosova (LDK) Isa Mustafa zatražio je danas od vladajuće Demokratske partije Kosova da povuče zahtjev da ima predsjednika parlamenta i time omogući formiranje institucija nakon vanrednih parlamentarnih izbora 8. juna.

Mustafa je na Facebooku napisao da postoje dva puta da se dođe do rješenja - da se PDK odrekne prava koje mu je dao Ustavni sud da ima predsjednika parlamenta, a potom da Ustavni sud objasni kako izaći iz sadašnje blokade u kojoj stranke koje imaju većinu poslanika ne mogu da izaberu predsjednika parlamenta.
 
Mustafa je ocjenio da konstituisanje Skupštine i izbor vlade ne treba da budu taoci insistiranja PDK sa koalicionim partnerima, koji imaju 30 odsto glasova, da po svaku cijenu ostanu na vlasti.
 
"Jedna odluka Ustavnog suda njima daje pravo da predlože kandidata za predsjednika parlamenta, međutim ta odluka takođe kaže da su poslanici slobodni da glasaju za, protiv ili da budu uzdržani, što govori o tome da poslanici slobodno odlučuju. Poslanici su jasno odlučili da ne daju svoj glas PDK", napisao je Mustafa.
 
LDK je sa još tri stranke formirao postizborni blok koji tvrdi da ima većinu za formiranje vlade i izbor predsjednika parlamenta.