Dužnost preuzima 15. oktobra

Italijanski diplomata Gabriele Meucci imenovan je danas za novog šefa Misije Evropske unije na Kosovu Eulex

Meucci će dužnost preuzeti 15. oktobra i treba da vodi Eulex najmanje do 1. juna 2015. godine. On će naslijediti Nijemca Bernda Borcharta, koji je bio na čelu Eulexa od 1. februara 2013.
Gabriele MeucciOsnovni zadatak Eulexa je da pomaže i podržava kosovske vlasti u oblasti vladavine prava, u prvom redu u radu policije, pravosuđa i carine.
Misija je trenutno u fazi rekonfiguracije i prebacivanja određenih nadlježnosti na lokalne vlasti i druge organe EU, u skladu sa odlukom Savjeta EU iz juna ove godine.
Meucci je završio pravo u Milanu, gdje je pohađao i školu za diplomatiju i međunarodne odnose, a na Bolonjskom univerzitetu kurs za diplomatiju.
U italijanskom ministarstvu spoljnih poslova radi od 1991. godine, a na jednoj od prvih dužnosti bio je od 1995. do 1999. godine konzul u Splitu, gdje je bilo sjedište Službe za italijansku pomoć za područje bivše Jugoslavije.
Od 2001. do 2003. godine radio je u ambasadi Italije u Tirani. Od 2006. do 2009. godine bio je ambasador u Podgorici.
Od januara 2014. bio je opunomoćeni ministar u italijanskom ministarstvu inostranih poslova, u Generalnoj direkciji EU, pri italijanskom predsjedništvu Unije. Meucci govori odlično engleski i francuski, a dobro govori i njemački i srpski jezik.