Usvojena zajednička deklaracija

Poslanici postizbornog Bloka usvojili su zajedničku deklaraciju na današnjoj sjednici Skupštine. Pozvali su predsjedavajuću Floru Brovinu da sazove Skupštinu kako bi se izabrali njeni organi ili će u protivnom to učiniti poslanici Bloka.

Poslanici Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Samoopredjeljenja i Inicijative za Kosovo, poznati kao VLAN i Blok, pozvali su na što skorije konstituisanje Skupštine Kosova i izbor njenog predsjednika.
Na sjednici Skupštine koju su sami sazvali, poslanici Bloka su usvojili deklaraciju kojom pozivaju Fljoru Brovinu da kao najstarija poslanica koja predsjedava Skupštinom sazove sjednicu na kojoj će biti izabran predsjednik Skupštine.
Deklaraciju je pročitala poslanica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani, rekavši da se poslanici Bloka angažuju za što skorije formiranje Skupštine. 
Pročitavši deklaraciju izjavila je da se poslanici koji čine parlamentarnu većinu, zabrinuti zbog situacije u zemlji, spriječavani od skupštinske manjine, a uzimajući u vidu evropsku parlamentarnu praksu, u skladu sa odlukom Suda koji kaže da poslanici imaju pravo da pronađu rješenje, angažuju za brzo konstitutisanje Skupštine Kosova.
"Pozivamo predsjedavajuću Floru Bovinu da sazove sjednicu", rekla je Osmani, upozorivši da "ako Brovina to ne učini, učiniće parlamentarna većina".