Više stotina hiljada eura!!!

Vlada Kosova, koja je već nekoliko mjeseci u odlasku, budžet Kosova koštala je nekoliko stotina hiljada eura. Gotovo pola miliona eura su uzeli na ime plata 19 ministara vladinog kabineta, preko 40 zamjenika ministara i četiri zamjenika premijera kabineta Thaçi II.

Prema proračunu kojeg je sačinio list "GazetaBlic" na ime plata kojeg je uzeo ovaj gigantski kabinet, koji ima više od 60 članova, od 8. juna kada su održani prijevremeni izbori pa do danas, znači za četiri mjeseca, proizilazi da je suma veća od 500 hiljada eura. Ovdje nisu uračunate dnevnice i troškovi za druge beneficije, koje članovi odlazećeg kabineta svesrdno uzimaju, i čija vrijednost iznosi na stotine hiljada eura.

Nastavak političke krize, čini se da ide na ruku članovima ovog megalomanskog kabineta, koji je u odlasku, koji već nekoliko mjeseci nema mandat da donosi nikakve odluke, piše "Gazeta Blic".

Bez obzira što vlada na čijem je čelu Hashim Thaçi je već mjesecima bez mandata, to nije smetalo nekim ministrima ovoga vladinog kabineta, kao što je ministar kulture, Memli Krasniqi, poljoprivrede, Blerand Stavileci, ne izuzimajući ovdje ni premijera u odlasku, Hashima Thaçija, da donesu određene odluke, koje imaju veze sa velikim budežtskim implikacijama.

Zapravo, mnogi slučajevi u ovom periodu koji su doneseni su partijske prirode, ne samo u vezi sa zapošljavanjem partijskih militanata, nego i dodjeli mnogih sumnjivih tendera.

Vlada Thaçi II, još od njenog konstituisanja prije tri i pol godine, je bila jedna od vlada sa najvećim brojem članova ne samo u regionu, nego i šire. Sa velikim brojem članova, Vlada Thaçi II je ostavila iza sebe i vlade mnogo jačih zemalja, kao što je Njemačka i drugih moćnih država Evrope i šire, zemalja koje imaju na desetine miliona stanovnika i moćnije su na međunarodnoj sceni.

Za političke analitičare, ova, toliko velika vlada, sa više od 60 članova, je formirana samo i samo da bi Thaçi mogao smjestiti svoje partijske militante na raznim izvršnim funkcijama i time sačuvao jedinstvo partije i dobrog dijela biračkog tijela.