Drugi dio intervjua ruskog diplomate

"Trojka" za Kosovo, koja se sastojala od predstavnika SAD, EU i Rusije je postigla dogovor da Kosovo proglasi nezavisnost pet godina kasnije, odnosno u 2013, nakon što u potpunosti implementira Ahtisaarijev plan. Tako kaže Andrey Y. Shugurov, šef ruskog ureda u Prištini, u intervjuu za list "Zëri", dodajući da se američki predsjednik George Bush, nije pridržavao tog sporazuma i rekao je da će Kosovo postati nezavisna država ranije.

Shugurov međutim, nije želio davati više detalja da li će Rusija i Srbija priznati nezavisnost Kosova ukoliko bi ona bila proglašena 2013. godine, s obrazloženjem, da su svi prekršili sve sporazume, kako kaže, jednostranim proglašenjem nezavisnosti 2008. godine.

Što se tiče ekonomskih sankcija koje je Vlada Republike Kosova prošle sedmice uvela Ruskoj Federaciji, diplomata Andrey Y. Shugurov kaže da je Priština ispala smiješna uvođenjem ovih sankcija.

"U mom glavnom gradu ove sankcije su izazvale smijeh. To je postalo predmet "Stand up komedije" u Rusiji, gdje su se svi pitali: "Kosovo uvodi sankcije protiv nas, šta sad da radimo".

"Ova akcija je pokazala koliko je Kosovo podređeno. Ministarstvo vanjskih poslova Rusije nije našlo ni za shodno da komentira ovu akciju", dodao je on.

Ruski diplomata na Kosovu u drugom nastavku intervjua govori o ruskom vetu u UN protiv Kosova, posjeti predsjednika Rusije, Vladimira Putina, Beogradu 16. oktobra, sastancima sa kosovskim liderima...