EK ocjenila dostignuća i nedostatke na Kosovu

Evropska komisija procjenjuje da je Kosovo pokazalo dobru koordinaciju za evropske integracije, posebno u oblasti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Kada je riječ o Kosovu, problem su korupcija i nedostatak nezavisnog sudstva.

EK objavljuje godišnje izvještaje o zemljama koje teže članstvu u Evropskoj uniji, naglašavajući dostignuća i obaveze tih zemalja na njihovom putu ka evropskim integracijama.

U izvještaju ove Komisije, koji je poznat kao Izvještaj o napretku, a koji je danas objavljen u Briselu, kosovske vlasti su kritikovane za "nemogućnost konstituisanja nove Skupštine na vrijeme", ocjenivši ga kao "korak unazad".

"Nova vlada bi trebalo da počne širok spektar sveobuhvatnih reformi, posebno izborne reforme i javne uprave. Građani Kosova očekuju da će imati slobodan pristup medijima i neće biti suočeni s diskriminacijom, bez obzira na njihovu vjersku i etničku pripadnost".

"Da bi bilo uspješno, Kosovu treba vlada, ne samo orijentisana prema reformama, već koja će također podržati razgovore sa Srbijom i implementaciju postignutih dogovora, ne samo u korist Kosova i Srbije, već i cijele regije Zapadnog Balkana", navodi se u izvještaju.

U navedenom izvještaju je pomenuto i pitanje liberalizacije viznog režima u zonu Šengena za građane Kosova, i iako se procijenjuje napredak u dijalogu, od vlasti je zatraženo da posvjedoče "praktičnim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da još više razviju nezavisnost pravosuđa".

"Vlasti na Kosovu su ispoljile solidan kapacitet da koordiniraju planove za evropske integracije", piše u izvještaju, u kome se istovremeno podsjeća da je Kosovo završilo pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i započelo razgovore o viznoj liberalizaciji.
 
Komisija je, međutim, konstatovala da se još čeka na praktične rezultate u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, kao i na uspostavljanju nezavisnog pravosuđa.
 
Sem toga, kaže se da je ova godina protekla u znaku izbora koji su održani u maju, a da činjenica da parlament do danas nije konstituisan predstavlja ozbiljan problem.
 
Izvještaj sadrži i pohvalu prištinskim vlastima zbog podrške misiji Euleks i specijalnom istražnom timu koji se bavio navodima iz izveštaja Dicka Martyja o trgovini organima, ali se naglašava da tek treba usvojiti zakonski okvir kako bi ta istraga dobila sudski epilog.
 
Jedino polje u kome je EK uočila "značajan napredak" je proceš normalizacije odnosa Beograda i Prištine, s tim što su nastavak tog procesa i primjena Briselskog sporazuma od ključne važnosti za nastavak kosovskih evropskih integracija.
 
"Situacija na sjeveru Kosova ostaje napeta", kaže se u izvještaju, a od svih političkih faktora se zahtjeva da nastave da podržavaju Euleks, uz naglasak na potrebi da se ovoj misiji omogući funkcionisanje na cijeloj teritoriji Kosova.
 
Sem toga, Komisija smatra da treba uložiti dodatne napore da se srpske opštine na sjeveru uklope u kosovski pravosudni sistem.
 
Komisija je mišljenja da tržišna privreda još nije zaživjela na Kosovu i uočila veliki udio sive ekonomije.
 
"Potreba za strukturnim ekonomskim reformama kako bi se smanjila nezaposlenost dostigla je nivo hitnosti, a reforme su neophodne i kada je riječ o izbornom sistemu, javnoj upravi i zaštiti prava manjina", kaže se u izvještaju.
 
Na kraju, Komisija je zatražila da se ubrzaju pripreme na zatvaranju elektrane Kosovo A i izrazla zabrinutost zbog nezainteresovanosti kosovskih vlasti za zaštitu životne sredine i zdravlja građana.