Za šest godina ukupno 1.720 brakova

Ko kaže da je zajednički život najbolji način za stvaranje porodice taj griješi. Broj onih koji su odlučili da žive zajedno na Kosovu je prilično velik, ali svaki dan sve više i više parova odlučuje da njihovu vezu okrune brakom i preko matičara.

To je zato što je u posljednjih desetak godina značajno porastao interes građana da brak okrune kod matičara.

Prema podacima Agencije za statistiku Republike Kosovo, Prizren je grad u kojem je ozvaničen najveći broj brakova. To zbog toga što je u posljednjih šest godina (2005-2012) je sklopljeno 1.720 brakova. Prizren ostavlja iza sebe gradove kao što su Priština, Đakovica, Mitrovica, Vučitrn, koji imaju koeficijent brakova više od šest posto na nivou države. U međuvremenu, u drugim gradovima s većinskim srpskim stanovništvom, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, prema podacima Agencije za statistiku Kosova, tokom 2012. godine je bilo samo jedno sklapanje braka kod matičara.

Avgust i juli su mjeseci kada se na Kosovu pravi najviše svadbenih veselja u odnosu na druge periode. Također u toku ova dva mjeseca i vjenčanja kod matičara su povećana. Ovo pokazuju i podaci Statističkog zavoda, ali i snimke sa mjesta gdje ima najviše naših ljudi u inostranstvu. Osim toga, za veselja svjedoče i restorani koji organizuju svadbena veselja. Na cijeloj teritoriji Kosova od 2005. godine do 20012. godine bilo je sklopljeno dvadeset hiljada brakova kod matičara.