Danas izvještaj EK

”Nekonstituisanje novih institucija poslije izbora 8. juna je negativno uticalo ne samo na ispunjavanje kriterijuma za integraciju u Evropsku uniju već i na liberalizaciju viznog režima”, rekao je poznavalac evropskih integracija Shenoll Muharemi. Očekuje se da će Evropska komisija danas predati Izvještaj o napredovanju predsjednici i premijeru Kosova, prenosi “Koha ditore”.

Kosovo je nazadovalo u procesu integracija u Evropsku uniju i o tome najbolje svjedoče nalazi Izvještaja o napredovanju Kosova, rekli su analitičari.
Osim završetka pregovora za Sporazum o stabilizaciji priključiovanju i dijaloga sa Srbijom u ovom izvještaju ima malo toga čime bi Kosovo moglo da se ponosi.
Poznavalac evropskih integracija Shenoll Muharemi je rekao da nije očekivao da će izvještaj biti pozitivan zbog toga što smo svakoga dana svjedoci ekonomskih i demokratskih pokazatelja koji pokazuju da je Kosovo izgubilo korak sa ostalim zemljama u regionu na putu integracija u EU.
Među najvećim zaostacima pomenuo je reformu javne administracije.
”Umjesto da se uloži nova energija za reformu javne administracije, Vlada donosi odluke o produženju mandata najneprodiktivnijim zvaničnicima. Bilo je imenovanja po partijskoj liniji uprkos decenijskim pozivima za formiranje profesionalne, efikasne i nezavisne javne administracije”, rekao je Muharemi.