Nakon razgovora sa predjednicom Jahjagom

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj rekao je da će se u nastavku konstitutivne sjednice parlamenta u četvrtak, 2. oktobra najvjerovatnije formirati institucije Kosova i da je on premijer prihvatljiv za sve.

"Ja sam taj konsenzualni premijer zato što sam kandidat svih političkih partija koje čine većinski koalicioni blok Demokratskog saveza Kosova (LDK) - Alijanse za budućnost Kosova (AAAK) - Inicijative za Kosovo i Samopredjeljenja", rekao je Haradinaj novinarima nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Atifete Jahjaga.

Jahjaga je ranije razgovarala i sa predstavnicima Demokratske partije Kosova, liste "Srpska" i Demokratskog saveza Kosova o mogućnostima za iznalaženje rješenja za formiranje novih institucija na Kosovu.

Potpredsjednik PDK Hajredin Kuçi izjavio je nakon sastanka da će ta partija biti konstruktivna, ali da je spremna ako je potrebno i za vanredne izbore, ukoliko oni budu neizbježni.

Lista "Srpska" je za pronalaženje rješenja i neće biti prepreka formiranju kosovskih institucija, rekao je Tanjugu čelnik te liste Aleksandar Jablanović nakon razgovora sa Jahjagom i ponovio da je za "Srpsku" neprihvatljivo da Pokret "Samoopredjeljenje" bude dio kosovke vlade.

"Mi želimo rješenje i ko bude imao većinu u Skupštini Kosova pomoći ćemo mu da se problem riješi. Međutim, u slučaju da sporazum koalicionog LDK-AAK-IK ostaje sa "Samoopredjeljenjem", mi nećemo glasati za njihovog kandidata za predsjednika Skupštine", rekao je Jablanović Tanjugu.

Prema njegovim riječima, ako kandidat PDK Hashima Thaçija bude imao podršku 52 poslanika "Srpska" će glasati za tog kandidata.

Jahjaga je razgovarala i sa liderom LDK Isom Mustafom, koji je nakon sastanka za prištinske medije rekao da je sa predsjednicom Kosova razgovarao o političkoj krizi u formiranju kosovskih institucija i mogućnostima za njeno rješavanje.

Na pitanje novinara da li je za konsenzualnog premijera koji bi bio prihvatljiv za sve, obzirom da se takva informacija pojavila u medijima, Mustafa je rekao da je u koalicionom bloku postignut sporazum u vezi premijera i da je to Ramush Haradinaj.

Predsjedavajuća kosovske Skupštine, najstarija poslanica Flora Brovina zakazala je nastavak konstitutivne sjednice u četvrtak, 2. oktobra.

Ona je prekunla prethodnu sjednicu nakon što poslanici nisu uspjeli da izaberu predsjednika Skupštine, jer kandidat Demokratske partije Kosova Arsim Bajrami nije dobio većinu glasova.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 8. juna.

Koalicija predvođena PDK je osvojila 37 mandata u kosovskoj skupštini, LDK 30, Pokret Samoopredjeljenje 16, AAK 11, Lista "Srpska" devet, Inicijativa za Kosovo šest, Partija Demokratski prosperitet jedan poslanika, a još 10 mandata rezervisano je za nealbanske i nesrpske zajednice (Bošnjaci, Turci, Romi, Egipćani i Aškalije).