Tehnička vlada nezakonito dijeli državne milione

Tehnička vlada nezakonito dijeli državne milione građevinskim kompanijama. Samo na dva tendera za izgradnju puteva budžet je oštećen za gotovo dva miliona eura, prenosi list "Koha ditore".

U jednom slučaju za pobjednika na tenderu je proglašena kompanija koja je jedanaesta po redu po cijeni, a na drugom je pobjednik svrstan na deseto mjesto, uprkos tome što je kriterijum za davanje ugovora bio najniža cijena ponude. Eliminacija jeftinijih je urađena tako što je ponuđač proglašen za neodgovornog. Ali, među "neodgovornima" je bilo onih koji su u potpunosti zadovoljavali uslove, isto kao i pobjednik.

Nexhat Krasniqi treba da sjedne na optuženičku klupu Osnovnog suda u Prištini kako bi odgovarao za koruptivne radnje povezane sa tenderima.

Optužen je da je "uzimao mito na džakove".

Uprkos tome on i dalje rukovodi procesom nabavke. On je direktor Direkcije za nabavku u ministarstvu za infrastrukturu, a rukovodio je i dalje rukovodi i sa dva tendera preko kojih je državne milione nezakonito dodjelio u ime tehničke vlade. Na njima je budžet oštećen za oko dva miliona eura.

Krasniqi je optužen u dva procesa. U jednom da je uzeo punu najlonsku kesu para u zamjenu za davanje tendera kada je bio šef nabavke u Ministarstvu za trgovinu i industriju prije oko deset godina. U drugom je optužen za zloupotrebu službene dužnosti na više tendera dok je bio šef nabavke u ministarstvu za infrastrukturu. I dalje je na istoj funkciji.

Koha Ditore