U skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda

Predsjednica Jahjaga nije donijela nikakav koverat iz Vašingtona. Na jučerašnjem sastanku je saslušala ideje partijskih lidera za izlazak iz krize uoči zasjedanja zakazanog za 2. oktobar. Jedino što je predsjednica tražila je da rješenje bude u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda. Nije isključeno da bi sastanak mogao da bude održan i u srijedu, prenosi list "Tribuna".

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, održala je u ponedjeljak odvojene sastanke sa političkim partijama zastupljenim u Skupštini radi razgovora o prevazilaženju političkog grča u zemlji. Sastanci su održani pošto se Jahjaga vratila iz SAD-a i uoči nastavka konstitutivnog zasjedanja 2. oktobra, na kome će jedina tačka biti izbor predsjednika Skupštine.

Zbog toga su čitavog dana kružile glasine da je ona iz SAD-a donijela koverat sa imenom konsenzualnog premijera. Ali ne samo kancelarija predsjednice, nego i povjerljivi izvori lista su rekli da nema ni govora o nekom rješenju iz koverte.

Liste "Zëri" prenosi da se očekuje da će predsjednica države Atifete Jahjaga u narednih 48 časova iznijeti svoj konkretan prijedlog za rješavanje političkog grča u kome se zemlja nalazi već četiri mjeseca, ukoliko politički lideri ne nađu rješenje za prevazilaženje situacije.

Predstavnici srpskih političkih partija su rekli da očekuju da će predsjednica dati neko rješenje u narednih 48 sati.

"Nama je rečeno da će se kancelarija predsjednice još aktivnije uključiti u prevazilaženje političkog vakuuma i stanja u kome se nalazi Skupština Kosova već više od 100 dana", kazao je Aleksandar Jablanović.

Tribuna / Zëri / RTK2