Odobren mandat EULEX-u

Savjet Evropske unije odlučio je da odobri mandat EULEX-u da podrži sudske postupke izmještene sa Kosova, koji proističu iz istrage specijalnog tima EU za istragu navoda iz izvještaja tužioca Dicka Martyja o trgovini organima tokom 1999. godine na Kosovu i u Albaniji.

EULEX ima mandat da pomogne kosovskom vlastima i da ih podrži u oblasti vladavine prava, policije, pravosuđa i carine, a raspoloživi budžet predviđen za finansiranje misije do juna naredne godine iznosi oko 56 miliona eura, saopštio je sinoć Savjet EU.

Marty je krajem 2010. godine podnio Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope izvještaj o sprovedenoj istrazi na Kosovu i Albaniji u kojem je optužio kosovskog premijera Hashima Thaçija kao jednog od lidera UÇK i njegove bliske saradnike da su organizovali trgovinu ljudskim organima i ubijanje zarobljenih Srba i Albanaca.

Glavni tužilac specijalnog istražnog tima EU Clint Williamson, koji je u mnogome potvrdio navode iz Martyjevog izvještaja, najavio je ranije da će suđenja započeti u ljeto 2015. godine, a u međuvremenu je njemu istekao mandat, pa će EU imenovati novog tužioca.