Rješenje institucionalne krize

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga razgovarala je danas sa liderima političkih partija o mogućnostima za rješenje institucionalne krize

Predsjednica Jahjaga se najprije sastala sa predstavnicima Demokratske partije Kosova. Sastanku je prisustvovao i aktuelni premijer Hashim Thaçi, ali se on nije obratio medijima nakon sastanka. Hajredin Kuçi, potpredsjednik PDK izjavio je da će ta partija biti konstruktivna.
"Naravno da ćemo imati konstruktivnu ulogu u pronalaženju rješenja za ovu političku krizu u našoj zemlji. U tom smislu, vjerujem da će sve strane poštovati rezultate od 8. juna i da će poštovati odluku Ustavnog suda što znači da će rješenje biti demokratsko i legitimno”, rekao je Kuçi.
Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je poslije sastanka sa predsjednicom rekao da blok ima rješenje političke krize.
"Rješenje će se naći samo voljom većine poslanika Skupštine Kosova, a mi smo ponudili to rješenje”. Poslanicima se mora omogućiti da oni izaberu i samo to rješenje će biti održivo, smatra Isa Mustafa.
Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj je nakon sastanka sa Atifetom Jahjagom izjavio da vjeruje da će uskoro biti formirane institucije Kosova.
"Ja sam iskoristio priliku da objasnim predsjednici da mi imamo većinu u parlamentu Kosova. Previše vremena je izgubljeno i ja vjerujem da će parlamentarna većina u Skupštini uskoro formirati institucije”, dodao je Haradinaj.
Jahjaga se sastala i sa liderima kosovskih Srba. Predsjednik liste Srpska Aleksandar Jablanović izjavio je da u narednih 48 sati očekuje konkretan prijedlog iz kabineta predsjednice. Jablanović je još jednom ponovio da će Srpska lista u Skupštini podržati onu političku opciju koja obezbjedi većinu.
“Ukoliko opcija koja okuplja PDK obezbjedi 52 poslanika, može da računa na glasove poslanika Srpske liste kako ne bi kočili formiranje institucija.”
Jahjaga je razgovarala i sa čelnicima pokreta Samoopredjeljenje, Inicijative za Kosovo, a sastala se i sa predstavnicima manjinskih partija. 
Predsjedavajuća kosovske Skupštine, najstarija poslanica Flora Brovina zakazala je nastavak konstitutivne sjednice u četvrtak, 2. oktobra. Ona je prekinula predhodnu sjednicu nakon što poslanici nisu uspjeli da izaberu predsjednika Skupštine, jer kandidat Demokratske partije Kosova Arsim Bajrami nije dobio većinu glasova.