Konsultacije koje će obaviti predsjednica Atifete Jahjaga sa liderima političkih stranaka je da se pronađe formula privremene vlade iz moguće koalicije između PDK-LDK i AAK.

Izvori portala "Indeksonline" su rekli da prvi čovjek ove vlade koji će pripremiti zemlju za izbore nakon godinu dana neće biti nijedan od lidera političkih stranaka.

"Čine se napori da se pronađe konsenzualni premijer i ministri", rekao je za portal visoki dužnosnik koji je želio da ostane anoniman.

Mediji su izvijestili da u nedostatku volje političkih stranaka, predsejdnica Atifete Jahjaga će zatražiti od Ustavnog suda zakonsko pravo da raspiše vanredne izbore, pravo za koje očekuje da stranke ubjedi da se pridržavaju privremene formule.

Indeksonlajn je saznao i za neka imena koja se razmatraju za budućeg premijera.

Potpredsjednik AAK-a Blerim Shala je jedno od imena. Kandidatura Shale se razmatra zbog dobrih odnosa koje Shala ima sa Briselom i Vašingtonom, ali i zbog toga što lider AAK-a, Ramush Haradinaj ne bi odbio ovu kandidaturu.

U AAK-u se spominje i Avni Arifi zbog svoje bliskosti sa liderom Ramushom Haradinajem, ali i zbog njegove uloge u vrijeme ispunjavanja standarda.

Međutim, izvori su pojasnili da što je partija manje, onda ostaje manje prostora da AAK dobije premijera.   

U redovima PDK-a se razmatra kandidatura potpredsjednika Envera Hoxhaja zbog veoma dobrih odnosa sa nekim prijateljskim zemljama sa Kosovom.

Iznenađujuće je i to da je ozbiljan kandidat iz PDK-a i trenutni zamjenik premijera Edita Tahiri.

Tahiri ima snažnu međunarodnu podršku da vodi privremenu vladu zbog njenog konstruktivnog pristupa u dijalogu Kosova i Srbije.

Iz redova LDK-a, ozbiljan kandidat je potpredsjednica ove stranke, Teuta Sahatqija. Ozbiljno se razmatra njena podobnost jer ima međunarodnu podršku, ali i podršku civilnog društva.

Vjosa Osmani, poslanica iz redova LDK koja je dobila najviše glasova je drugi ozbiljan kandidat za čelo vlade.

Izvori portala "Indeksonline" su rekli da u nedostatku dogovora o političkim kandidatima, onda bi nova vlada mogla imati imena koja nisu dio političkih partija.

U slučaju takvog razvoja, onda novinar Baton Haxhiu, je najozbiljniji kandidat, zbog bliskosti i korektinih odnosa koje ima sa sva tri politička subjekta koja bi sačinjavala privremenu vladu.

Ambasador Kosova u SAD Akan Ismajli je još jedan kandidat. Također moćno ime koje se spominje je i Dasti Pallaska, čovjek blizak sa međunarodnjacima i veoma dobar poznavalac međunarodnih odnosa i prava.

Jedno ime koje se u posljednje vrijeme veoma spominje je i Shefki Abdullahu, bivši komandant UÇK-a, kandidat za poslanika iz redova Alijanse za novo Kosovo, Behgjeta Pacollija.