Kosovarke plijen trgovine ljudima

Djevojke sa Kosova, posebno maloljetne postaju plijen kriminalnih bandi. Trgovci ljudima iskorištavaju ekonomsku situaciju i svijest društva, tako što varaju maloljetne djevojke, koje kasnije iskorišćavaju seksualno, prenosi TV Rrokum.

Policijski podaci pokazuju da su samo u prvih šest mjeseci ove godine organi gonjenja identifikovali 30 žrtava trgovine ljudima, od kojih je 25 bilo Kosovarki, 4 iz Albanije i jedna djevojka iz Rumunije.

Prema podacima policije, većina tih djevojaka je u dobi od 14 i 17 godina.

Ali žrtve trgovine nisu samo djevojek sa Kosova. Od 106 uhapšenih osoba, zbog sumnje da su bili uključeni u ova krivična djela, 99 od njih su Kosovari, šest Albanaca i jedan Italijan.

Policijski službenici su rekli da su 40 osoba uhapšene zbog sumnje za umiješanost u trgovinu ljudima, 29 za omogućavanje ili prisilu na prostituciju, 34 zbog prostitucije, i tri osobe za druga djela.

Policija je saopštila da je 21 slučaj trgovine ljudima poslala tužilaštvu, 14 za omogućavanje, ili prisilu na prostituciju, kao i 13 slučajeva bavljenja prostitucijom.

U međuvremenu, sociolozi su zabrinuti zbog ovog fenomena. Prema njima, država ne čini dovoljno da spriječi ovu i mnoge druge pojave.

Sociolog Shaip Hasani kaže da je glavni razlog siromaštva povećao broj trgovine djevojaka sa Kosova. Hasani krivi domaće institucije zbog povećanja broja trgovine djevojaka sa Kosova.

Prema njegovim riječima, ne radi se dovoljno na povećanje svijesti kod mladih na opasnost od takve pojave.

KOSOVARET GJAH I TRAFIKANTEVE by RrokumTelevision