Na zahtjev Specijalnog tužilaštva

Jedna od 64 sumnjive organizacije na Kosovu - Asocijacija za kulturu, vaspitanje i obrazovanje (AKEA), prekinula je svoje aktivnosti. Sjedište ove organizacijje koje se nalazilo u višespratnici u naselju "Dragodan" u Prištini je zatvoreno kao i njeni prateći ogranci, širom Kosova.

Sličnu sudbinu je prema izvorima lista "Zëri" doživjela i organizacvija "Kosova Aid Development" i organizacija "Al aq~ AI Islami". Iako je ova posljednja u mnogim evropskim zemljama bila sumnjiva, ona se na Kosovu bavila izgradnjom različitih džamija, na zahtjev Islamske vjerske zajednice Kosova.

Bez obzira na zatvaranje ovih organizacija, kosovska policija i Specijalno tužilaštvo, nije komentarisalo ovu akciju.

Kako saznaje list "Zëri", organizcija AKEA koja je bliiska "Muslimanskoj braći" u Egiptu i koja ima i podršku predsjednika Turske Recepa Taip Erdogana, je zatvorena na zahtjev Specijalnog tužilaštva, koje je u posljednjih nekoliko mjeseci dalo prioritet istrazi krivičnih djela povezanih sa terorizmom i širenjem vjerskog ekstremizma, u okviru čega je istražila i sumnjive organizacije povezane sa islamskim zemljama, posebno sa Sirijom i Irakom.

U ove dvije zemlje je u posljednje vrijeme pojačano širenje terorističkih grupacija ISIS i "Al-Nusra".