Treba naći rješenje u najvišim institucijama

"Treba naći rješenje u najvišim institucijama. Mislim da i sud treba još jednom da razmotri svoju odluku, kako bi otvorio put", rekao je lider LDK Isa Mustafa u intervjuu za list "Koha Ditore".

Mustafa je rekao da je odgovornost na predsjednici Kosova da zatraži revidiranje odluke Ustavnog suda.

"Mi mu se nećemo obraćati. Tu je predsjednica. Razgovarali smo sa njom i rekli smo joj da treba naći rješenje u skladu sa Ustavom, kako bi se pružila mogućnost da Skupština počne da funkcioniše, a ustavno rješenje treba da je takvo da se omogući parlamentarnoj većini da izabere predsjednika Skupštine", naveo je Mustafa.

Isa Mustafa još nije izabran za predsjednika Skupštine iako je prošlo više od 100 dana od kada mu je taj položaj obećan sporazumom, koji je njegova partija sklopila sa nekoliko drugih, sa kojima zajedno čine većinu u Skupštini.

Mustafa je rekao da neće prihvatiti izbore sve dok se ne obezbjedi da će proces biti potpuno u skladu sa Ustavom.

Ustavni sud je poništio odluku o njegovom izboru za predsjednika Skupštine i donio odluku kojom daje pravo samo PDK-u da predlaže kandidate za taj položaj.

Ali, bez obzira što je izašla kao pobjednik sa izbora, PDK nema većinu u Skupštini. Nije uspjela da njen kandidat bude izglasan ni u nastavku zasjedanja koje je bilo održano prošle nedjelje.

U intervjuu datom za list "Koha Ditore", Mustafa koji vodi drugu po redu partiju po osvojenom broju glasova je rekao da će i u sljedećem nastavku konstitutivnog zasjedanja dozvoliti PDK-u da predloži kandidata. Ali, ubjeđen je da će i on isto proći kao i prethodni.

Kao jedino rješenje vidi da PDK delegira koaliciji LDK-AAK-Inicijativa pravo da predloži kandidata za predsjednika Skupštine. Mustafa neće prihvatiti da ga, makar i formalno predloži PDK.