Ukupan iznos kredita oko dvije milijarde

Oko dvije milijarde je iznos kredita koje su uzeli građani i poslovni subjekti u komercijalnim bankama koje djeluju na Kosovu. Od tog iznosa na kredite kosovskih domaćinstava otpada oko 610 miliona eura.

Gotovo da nema kosovske porodice koja najmanje jednom nije podigla kredit u nekoj od komercijalnih banaka koje posluju na Kosovu. Prema podacima Centralne banke Kosova, oko 610 miliona je iznos kredita kosovksih domaćinstava, a više od 1.4 milijarde eura je kredit poslovnih subjekata u bankama na Kosovu.

Međutim, zbog visokih kamatnih stopa i nedostatka stabilnosti poslovanja, postoje porodice koje nisu mogle vratiti kredite na vrijeme. Ovaj problem je imao i Rifat P. iz Kosova Polja, koji je na ime kredita podigao tri hiljade eura u vrijeme dok je radio kao podizvođač u "Feroniklu".  
No, nakon nekoliko mjeseci, kriza koja je zahvatila ovu fabriku uticala je da on i njegove kolege izgube radna mjesta, piše list "Koha Ditore".

Od tada Rifat nije uspio da obezbjedi stabilan posao i zbog toga nije bio u stanju da vrati kredit koji je uzeo od banke za liječenje člana porodice.

"Nekoliko mjeseci sam se trudio da budem redovan u vraćanju rata, ali porodicu sam ostavio po strani. Kasnije više nisam mogao da vraćam kredit, jer su prihodi od poslova koje sam obavljao bili nedovoljni i bili su mnogo niži od plate koje sam dobijao u Feroniklu. Život je postao previše težak, jer se povećao i pritisak od banke", rekao je on.

"Nikad ne reci nikad, ali vjerujem da više nikada neću uzeti kredit, a pogotovo za neki luksuz".

Zvaničnici Centralne banke Kosova (CBK) su izjavili da u komercijalnim bankama na Kosovu je registrovano preko 413 aktivnih kredita, gdje na osnovu statistike proizilazi da gotovo svako kosovsko domaćinstvo ima kredit u banci.

Ovo je jedan od mnogih ljudi koji su u nevolji s kreditima koje su podigli.

Stručnjak za ekonomska pitanja, Ibrahim Rexhepi, koji vodi Stras institut, kaže da nedostatak kulture i građanske svijesti iz razloga uzimanja kredita i nedostatak dobrog upravljanja novcem često stavlja porodice u težak položaj prilikom vraćanja kredita.

Inače, kao što su ranije naveli zvaničnici CBK-a posotoji značajan porast loših kredita na Kosovu. Prema CBK-u, 2012. godina je bila najgora za banke Kosova, koji su dostigli iznos od 130 miliona loših kredita, ili 30 posto više u odnosu na 2011. godine. Loši krediti nastavljaju rast, iako su najniži u regionu.